Dark
Light

Keulen rehabiliteert 38 heksen

Auteur:
1 minuut leestijd
Bekende afbeelding van een andere heksenverbranding, die van Anneken Hendriks in Amsterdam (1571)
Bekende afbeelding van een andere heksenverbranding, die van Anneken Hendriks in Amsterdam (1571)

De gemeenteraad van Keulen heeft deze week de heksenprocessen die vroeger in de stad werden gehouden veroordeeld. In totaal werden er in de Duitse stad 38 doodvonnissen voltrokken naar aanleiding van ‘hekserij’.

Afbeelding van heksen in een vijftiende-eeuws handschrift
Van de 38 slachtoffers waren er 34 vrouw. Daarnaast werden er drie mannen en een jongen vanwege hekserij ter dood gebracht. Ook werd er ooit een meisje van nog maar acht jaar uit de stad verbannen omdat ze een heks zou zijn.

Een van de bekendste vrouwen die in Keulen vanwege hekserij ter dood werd gebracht is Katharina Henot (1570-1627). Zij werd in de zeventiende na een zakelijk conflict beschuldigd van hekserij en waarschijnlijk economische motieven daarbij een grote rol. Hoewel ze in de gevangenis zwaar werd gefolterd, bekende Henot niet. Vanuit de gevangenis schreef ze verschillende brieven waarin ze schreef onschuldig te zijn.

Historici schatten dat in heel Duitsland tussen de 25.000 en 30.000 vrouwen en mannen als heksen en tovenaars zijn terechtgesteld. Keulen is de veertiende Duitse gemeente die de heksenprocessen officieel heeft veroordeeld. De Europese heksenvervolging vond met name plaats tussen circa 1450 en 1750.

In Zwitserland werd enkele jaren geleden ook al eens een zogenaamde heks gerehabiliteerd. Deze vrouw, Anna Goeldi, werd in 1782 veroordeeld omdat ze een jong meisje zou hebben vergiftigd. het was opmerkelijk dat zij toen nog werd veroordeeld voor hekserij omdat in deze periode de zogenaamde heksenprocessen vrijwel nergens meer in Europa werden gehouden.

Overzicht van Geschiedenisboeken over ‘Heksen & hekserij’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×