Koningspaar opent nieuw museum Het Hof van Nederland

/
1 minuut leestijd

Tijdens afgelopen Koningsdag hebben koning Willem-Alexander en koningin Maxima het nieuwe museum Het Hof van Nederland in Dordrecht geopend. Het museum is gevestigd op een bijzondere locatie, omdat hier in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond. Een belangrijke gebeurtenis, die aan de basis lag van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden, de voorloper van ons Nederland van nu.

Ter gelegenheid van de opening ondertekende het koningspaar samen met twaalf burgers, die de steden vertegenwoordigen die ook in 1572 aanwezig waren, een moderne vertaling van de notulen van de Statenvergadering. Kortgezegd staat hierin dat vrijheid en tolerantie de basiswaarden zijn die bij Nederland horen.

De rest van Nederland kan de volledige tekst lezen en deze ook ondertekenen op www.iktekendaarvoor.nl

Het Hof van Dordrecht - Jeroen Musch
Het Hof van Dordrecht – Jeroen Musch

Beslissend

Het nieuwe museum staat stil bij de rol die Dordrecht in de vaderlandse geschiedenis heeft gespeeld. Museumdirecteur Peter Schoon:

“Op de plek waar Augustijner monniken ruim zevenhonderd jaar geleden hun klooster stichtten, tonen we nu de rijke geschiedenis van Hollands oudste stad. Maar tegelijkertijd veel meer dan dat. Want het verhaal van Dordrecht reikt tot ver voorbij de eigen stadsgrenzen. Meer dan eens was deze stad plaats van handeling op momenten die beslissend waren voor héél Nederland. Allereerst in 1572 tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering. De eerste stap op weg naar een onafhankelijk Nederland, waar mensen vrij zijn om te denken wat ze willen denken, en te zijn wie ze willen zijn.”

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties