Koningssloep keert terug naar Het Scheepvaartmuseum

1 minuut leestijd
Matrozen als bemanning van de koningssloep staande in de sloep met de riemen op, nabij het ‘Paleis’ van de marine in Amsterdam, met aan de overkant de Prins Henrikkade en op de achtergrond de St. Nicolaaskerk en het wachtschip ‘Admiraal van Wassenaer’ – Ca. 1900

Dankzij financiële steun van de BankGiro Loterij keert de zogenaamde Koningssloep binnenkort terug naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Mogelijk wordt de sloep straks ook gebruikt bij de troonswisseling.

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato


De Koningssloep is een van de populairste objecten in de collectie van het maritieme museum. In 1816 werd opdracht gegeven voor de bouw van de staatsiesloep. Twee jaar later was hij klaar. De BankGiro Loterij heeft 30.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie van de zeventien meter lange gebeeldhouwde sloep.

Willem Bijleveld, directeur van Het Scheepvaartmuseum:

De Koningssloep is een van de populairste objecten in onze collectie. Ze is gebouwd in 1816 en verbindt alle generaties Oranje-Nassau sinds Willem I. De troonsbestijging van Willem-Alexander en de viering van 200 jaar Koninkrijk is het perfecte moment om dit nationale icoon terug te geven aan de Nederlanders.

Koningin Juliana en prins Bernhard gebruikten het schip nog bij hun zilveren huwelijk in 1962.

De ‘gouden koets te water’ is vanaf najaar 2014 weer te zien zijn bij Het Scheepvaartmuseum. De sloep wordt dan gepresenteerd buiten aan de steiger achter Het Scheepvaartmuseum en zal ook zichtbaar zijn vanaf de Prins Hendrikkade.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×