‘Koninklijke lepels’ gevonden in wrak Noordoostpolder

1 minuut leestijd
Steel van een van de Royal Spoons (RUG / gemeente Noordoostpolder)
Steel van een van de Royal Spoons (RUG / gemeente Noordoostpolder)

In het vroeg achttiende-eeuws koopvaardijschip dat onlangs bij Rutten in de Noordoostpolder is gevonden, hebben archeologen twee zeldzame Royal Portrait Spoons uit Londen gevonden. Bij de opgraving van de Noordoostvaarder zijn al meer voorwerpen gevonden die uit Engeland komen.

Royal Spoon van tin  (RUG / gemeente Noordoostpolder)
Royal Spoon van tin (RUG / gemeente Noordoostpolder)
Op de bovenkant van de stelen van de gevonden lepels is het portret van Queen Anne duidelijk te zien. Op één van de lepels houden twee engeltjes de kroon boven haar hoofd.

Queen Anne regeerde van 1702-1714 en was de zus van Mary Stuart, de vrouw van de Nederlandse stadhouder en latere Engelse koning Willem III. Op de achterkant van de steel staat het Londense tingieters ’touchmark’, het voelbare en zichtbare kenmerk van de Tudor-roos.

In het scheepswrak zijn eerder ook al tinnen borden en een schaal gevonden. Deze zijn eveneens voorzien van het ’touchmark’: de Tudor-roos met daarboven een kroon en het woord LONDON. Daarnaast zijn er ook tinnen lepels gevonden. Zij zijn van het vroeg-achtiende-eeuwse type ‘rat-tail spoon’. Deze bevatten een driehoekig reliëf aan de onderkant van de bak van de lepel.

Dieptemerken

Op het achtersteven van het schip zijn dieptemerken gevonden. Deze geven de maximale diepgang van het schip aan. De afstand tussen twee dieptemerken bedraagt steeds een Engelse voet (30,49 cm). Uit de dieptematen is af te lezen dat de Noordoostvaarder een diepgang van 3 tot 3,5 meter had. Dat is te diep voor dit deel van de voormalige Zuiderzee en een indicatie dat het schip is vastgelopen.

Detail dieptemerk (RUG / gemeente Noordoostpolder)
Detail dieptemerk (RUG / gemeente Noordoostpolder)

Onder meer vanwege de aangetroffen lading vermoeden archeologen dat het scheepswrak uit Engeland komt. Helemaal zeker is dat echter nog niet. De komende tijd wordt het wrak nog verder onderzocht, onder meer door vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap Flevoland.

Overzicht van Boeken over de maritieme geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×