Krans van homo’s niet gewenst tijdens Dodenherdenking

1 minuut leestijd
Homo's niet gewenst tijdens Dodenherdenking (Delpher)
Homo's niet gewenst tijdens Dodenherdenking (Delpher)

Een kort ANP-berichtje uit 1970. Twee mannen die op 4 mei een krans wilden leggen ter nagedachtenis aan de vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden aangehouden. Folders uitdelen waarin aandacht gevraagd werd voor het lot van homo’s tijdens de oorlog mocht destijds kennelijk ook niet. Veertien jongeren die dit soort folders uitdeelden werden opgepakt.

Roze driehoek op het tenue van een gevangene
Roze driehoek op het tenue van een gevangene
In Duitsland, waar homoseksualiteit sinds 1871 al verboden was, werden tussen 1933 en 1944 naar schatting tussen de 50.000 en 63.000 homoseksuelen veroordeeld. Velen van hen belandden in concentratiekampen waar ze gedwongen werden een roze driehoek te dragen. Hoeveel homoseksuelen er tijdens de nazi-tijd precies zijn omgebracht is niet bekend. De Duitse regering bood in 2002 officieel excuses aan voor de homovervolging.

In Nederland werden homoseksuelen ook vervolgd. Enkele jaren geleden concludeerde historica Anna Tijsseling echter dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog relatief weinig homoseksuelen werden vervolg. De onderzoekster analyseerde rechtszaken tegen homoseksuelen die voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog dienden voor de Haagse rechtbank. Daaruit bleek dat na de oorlog veel meer vervolgingen plaatsvonden dan tijdens de oorlog.

Homo's niet gewenst tijdens Dodenherdenking (Delpher)
Homo’s niet gewenst tijdens Dodenherdenking (Delpher)

Boek: Breekbare dagen. 4 en 5 mei door de jaren heen
Boek: De eerste parlementariër die uit de kast kwam
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

0
Reageren?x
×