La Madeleine – Beroemde kerk in Parijs

Gewijd aan Maria Magdalena
2 minuten leestijd
Interieur van La Madeleine (CC BY 2.0 - Joe deSousa - wiki)
Interieur van La Madeleine (CC BY 2.0 - Joe deSousa - wiki)

De Église de la Madeleine, vaak kortweg La Madeleine genoemd, is een bekende neoclassicistische kerk in het 8e arrondissement van Parijs.

In Parijs zijn veel kerkgebouwen te vinden. De Église de la Madeleine, vlakbij het Place de la Concorde, is om verschillende redenen bijzonder. Zo ziet de kerk er van buiten bijvoorbeeld uit als een Griekse tempel en ging er heel wat tijd overheen voor het gebouw klaar was.

De kerk La Madeleine bevindt zich aan het eind van de Rue Royale, één van de straten die uitkomen op het Place de la Concorde. Vanaf dit plein is de kerk al te zien.

De Franse koning Lodewijk XV plaatste op 3 april 1763 tijdens een ceremonie de eerste hoeksteen van het gebouw. Het eerste ontwerp kwam van de hand van architect Pierre Contant d’Ivry en was gebaseerd op de kerk van Les Invalides van Jules Hardouin-Mansart. Nadat Contant d’Ivry in 1777 overleed werd hij vervangen door zijn leerling Guillaume-Martin Couture. Deze besloot een geheel nieuwe constructie te ontwerpen. Eén ontwerp geïnspireerd op het Romeinse Pantheon. Guillaume-Martin Couture ging enthousiast aan de slag. Toen de Franse Revolutie uitbrak (1789) waren alleen het grote portiek en de fundamenten gereed.

La Madeleine in Parijs (CC0 - Jebulon)
La Madeleine in Parijs (CC0 – Jebulon)

Tijdens die revolutie werd lange tijd gediscussieerd over de vraag hoe de kerk er uit moest komen te zien. In 1806 werd het werk uiteindelijk hervat. Napoleon had toen echter besloten dat het gebouw een tempel moest worden ter ere van zijn befaamde Grande Armée. De tempel moest de volgende naam krijgen: Temple de la Gloire de la Grande Armée.

Er werd een verkiezingen uitgeroepen en talloze architecten dienden ontwerpen in voor de nieuw te bouwen tempel. Een jury koos uiteindelijk voor een ontwerp, maar Napoleon liet zich toen gelden. Hij verwierp de keus van de jury en gaf de architect Pierre-Alexandre Barthélémy Vignon opdracht diens antieke ontwerp uit te voeren.

Vignon ging aan de slag maar in 1808 werd de Arc de Triomphe du Carrousel bij het Louvre onthuld. Een triomfboog opgericht ter ere van de overwinningen van Napoleon. Toen was wel duidelijk dat de tempel waarmee Vignon bezig was niet meer zozeer een tempel van de overwinning zou zijn.

Na de val Napoleon (1814) besloot koning Lodewijk XVIII dat het nog niet voltooide gebouw toch maar een kerk moest worden. Een kerk gewijd aan Maria van Magdalena. Vignon overleed in 1828 voordat het project klaar was en werd vervangen door Jacques-Marie Huvé. De kerk werd uiteindelijk voltooid in 1842.

Fronton van La Madeleine (CC BY-SA 3.0 - JLPC - wiki)
Fronton van La Madeleine (CC BY-SA 3.0 – JLPC – wiki)

Fronton van La Madeleine

La Madeleine is gebouwd in neoklassieke stijl en wordt omringd door 52 Korinthische zuilen. Deze zuilen zijn twintig meter hoog. Het beeldhouwwerk in het fronton, een Laatste Oordeel-tafereel, is van de hand van de Philippe Joseph Henri Lemaire. De kerk heeft drie koepels en achterin is een beeld te vinden van Maria van Magdalena, één van de vrouwen die Jezus volgens de bijbel vergezelde op zijn tochten en de eerste was die hem zag nadat hij was opgestaan uit de dood. Dit beeld is van de hand van Charles Marochetti. In de koepel boven het altaar van de kerk zijn verschillende beelden te vinden van Bijbelse figuren. Napoleon is in de kerk overigens ook nog te zien. Boven de beelden van Bijbelse figuren is een schildering te vinden met in het midden Napoleon, compleet met hermelijnmantel.

Lees ook: Arc de Triomphe – Triomfboog in Parijs
…en: De Eiffeltoren – Het bekendste monument van Parijs
Boek: Parijs – De verborgen geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×