Laatste complotpleger Operatie Walküre overleden

2 minuten leestijd
De Wolfsschanze na de aanslag van 20 juli 1944
De Wolfsschanze na de aanslag van 20 juli 1944

De Duitse verzetsman Ewald-Heinrich von Kleist is vrijdag op negentigjarige leeftijd overleden. Von Kleist was het laatste nog levende lid van de groep officieren die in 1944 een aanslag op het leven van Hitler pleegde.

Exact vijfentwintig jaar voordat de wereld ademloos toekeek hoe Neil Armstrong voet zette op de maan, ontsnapte Adolf Hitler voor de zoveelste keer aan de dood. Operatie Walküre mislukte. Een bom die door de Duitse kolonel Claus Schenk von Stauffenberg in Hitlers hoofdkwartier de Wolfsschanze was geplaatst, ontplofte wel, maar Hitler overleefde de aanslag. Doordat al vrij snel op de radio te horen was dat de Führer nog leefde, mislukte ook de voorbereide staatsgreep.

Op 21 juli 1944, een dag na de mislukte aanslag, werden op de binnenplaats van het Bendlerblock, een gebouw waar momenteel het Duitse ministerie van Defensie haar kantoor heeft, de samenzweerders Claus von Stauffenberg, Friedrich Olbricht, Ludwig Beck, Werner von Haeften en Albrecht Mertz von Quirnheim geëxecuteerd.

Een van de leiders van het Duitse militaire verzet, Henning von Tresckow, pleegde diezelfde dag zelfmoord. Hij ging er van uit dat aan het licht zou komen wat hij gedaan had om het verzet te mobiliseren. In een laatste gesprek met zijn adjudant zei hij onder meer: “Nu zal iedereen over ons heen vallen en ons de huid vol schelden. Maar ik ben ervan overtuigd, en nu meer dan ooit, dat we juist hebben gehandeld. Ik geloof dat Hitler de aartsvijand is, niet alleen van Duitsland, maar van de hele wereld.”

Bomvest

Ewald-Heinrich von Kleist in zijn tijd als officier in het leger van Hitler
Ewald-Heinrich von Kleist in zijn tijd als officier in het leger van Hitler
Ewald-Heinrich von Kleist was als officier onder Von Stauffenberg ook betrokken bij de aanslag. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij de koffer met explosieven naar de Wolfsschanze zou brengen, maar op het laatste moment besloot Von Stauffenberg dit zelf te doen. Na de aanslag werd Von Kleist gearresteerd en later werd hij naar een concentratiekamp overgebracht. Waarom hij niet ter dood veroordeeld werd, zoals veel andere complotplegers, is nooit helemaal duidelijk geworden. Om onduidelijke redenen werd Von Kleist na enige tijd vrijgelaten.

Na de oorlog richtte de Duitser de Munich Conference on Security Policy op. Zelf werd hij voorzitter van deze veiligheidsconferentie.

De aanslag op Hitler werd in 2008 verfilmd onder de naam Valkyrie, met Tom Cruise in de hoofdrol.

Voor de aanslag van juli 1944 beraamden Von Stauffenberg en Von Kleist ook al eens een aanslag op Hitler. De bedoeling was dat Von Kleist een bomvest zou dragen als hij Hitler een nieuw uniform zou demonstreren. Dat plan werd echter nooit uitgevoerd.

Lees ook: Operatie Walküre: de bekendste mislukte aanslag op Adolf Hitler

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×