Lezingenserie bij grote Toetanchamon-tentoonstelling

3 minuten leestijd

Replica van Toetanchamons dodenmasker – Foto: A.-M. v. Sarosdy
Bij Amsterdam Expo is nog tot en met begin mei de grote reizende tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten te zien. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is er een lezingenserie ontwikkeld.

Egypte doet er alles aan om zoveel mogelijk kunstschatten die ooit geroofd werden, weer terug te krijgen. Objecten uitlenen doen de Egyptenaren dan ook niet snel. Grote overzichtstentoonstelling met Egyptische objecten zijn in onze contreien dan ook zeldzaam. Voor de tentoonstelling Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten is dit probleem vakkundig omzeild. In Egypte zijn maar liefst twaalfhonderd replica’s gemaakt van beroemde en minder beroemde voorwerpen uit het oude Egypte.


De replica’s zijn niet alleen handig omdat ze de kunstschatten toegankelijk maken voor een groot publiek. Ze zijn ook een soort waarborg voor de toekomst. Mochten de originele objecten ooit om wat voor reden dan ook verloren gaan, dan zijn er altijd de replica’s nog.

Verdiepende lezingenreeks

Om bezoekers meer informatie te geven over het oude Egypte en Toetanchamon zijn er twee lezingen georganiseerd. Deze worden gegeven door de egyptologen Janko Duinker en Huub Pragt en vinden plaats op vrijdagmiddag 1 maart en 15 maart (14:00 tot 16:00 uur). De lezingen worden gegeven in het Auditorium van Restaurant Symphony’s (George Gershwinlaan 22-28), tegenover Amsterdam EXPO. Aansluitend kan de tentoonstelling bezocht worden.

Kaarten voor de lezingen kunnen gereserveerd worden via www.amsterdamexpo.nl/reservering-lezing

Historiek mag voor beide lezingen twee combitickets weggeven. Stuur een email naar [email protected] (o.v.v.) Toetanchamon om kans te maken op deze tickets

De lezingen:

1 maart:
De Familiebanden en de stamboom van Toetanchamon – Janko Duinker

Toetanchamon is de bekendste farao van het Oude Egypte, maar eigenlijk weten we bijzonder weinig over hem. Wie waren zijn ouders? Trouwde hij met zijn (half)zuster en hoe is de troonopvolging verlopen na zijn vroegtijdige dood? Er zijn veel kritische kanttekeningen geplaatst bij publicaties over recent DNA-onderzoek van de jonge koning. Egyptoloog Janko Duinker vertelt u alles over de familiebanden en de stamboom van Toetanchamon.

Janko Duinker studeerde Egyptologie, Kunstgeschiedenis en Filosofie aan de Universiteit van Leiden en is voorzitter van de Stichting Huis van Horus. Deze stichting organiseert cursussen, lezingen en reizen op het gebied van het Oude Egypte. www.huisvanhorus.nl

15 maart:
De Vloek van de Farao – Huub Pragt

Egyptoloog Huub Pragt neemt u mee naar het Dal der Koningen van de jaren twintig van de vorige eeuw. Terwijl de ontdekker van het graf van Toetanchamon, Howard Carter, zich nauwgezet wijdde aan het documenteren en archiveren van de grafschatten, stortte de pers zich op de sensatieverhalen over de vele wonderlijke gebeurtenissen die zich leken voor te doen rondom de opening van het koningsgraf. Lord Carnarvon, geldschieter van de opgravingen, kwam te overlijden en de kanarie van Carter zou zijn verslonden door een cobra, het symbool van de macht van de farao. Er werd al snel gesproken over ‘de Vloek van de Farao’. Naast het mysterieuze verhaal over deze Vloek zal Huub Pragt dieper ingaan op de prachtige kunstschatten die bij de ontdekking van het graf van Toetanchamon aangetroffen werden.

Huub Pragt was na zijn studie Egyptologie aan de Universiteit Leiden tien jaar verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Sinds januari 2001 heeft hij zijn eigen cursusbureau ‘Huub Pragt Egyptoloog’. In de afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in het geven van cursussen en lezingen en het begeleiden van reizen en korte excursies naar het Oude Egypte. www.egyptologie.nl

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×