Lijst met alle winnaars van Parijs-Roubaix (1896-2024)

3 minuten leestijd
Renners op een kasseistrook tijdens Parijs-Roubaix 2014
Renners op een kasseistrook tijdens Parijs-Roubaix 2014 (CC BY-SA 3.0 - Felouch Kotek - wiki)

De voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix, ook wel bekend als de Hel van het Noorden of La Reine des Classiques (De koningin van de klassiekers), voert wielrenners van Parijs naar Roubaix en dat niet maar over netjes geasfalteerde wegen. De klassieker is berucht vanwege de vele kasseistroken die overwonnen moeten worden.

De Europese wielersport kent naast de belangrijke grote wiellerondes, vijf eendaagse monumenten. Parijs-Roubaix is er daar één van. De dagkoers wordt normaal gesproken verreden op de tweede zondag van april, een week na een ander wielermonument: de Ronde van Vlaanderen.

Vélodrome André Pétrieux in Roubaix
Vélodrome André Pétrieux in Roubaix (CC BY-SA 2.5 – Nicolas von Kospoth – wiki)
De kasseistroken (wegen vol oude, ongelijke keien die vaak bedekt zijn met modder, stof en grind) variëren in lengte en moeilijkheid. Tot de bekendste stroken behoren Bos van Wallers-Arenberg, Mons-en-Pévèle, Carrefour de l’Arbre en Quiévy à Saint-Python.

Anders dan veel andere rondes en dagwedstrijden werd Parijs-Roubaix niet bedacht door een krant, maar door twee textielfabrikanten: Theo Vienne en Maurice Perez. De eerste vijf edities werd er nog gebruikgemaakt van gangmakers en werden de deelnemers dus nog opgestuwd door auto’s en motoren.

Succesvolle Belgen

Parijs-Roubaix staat bekend om zijn kasseistroken
Parijs-Roubaix staat bekend om zijn kasseistroken (CC BY 2.5 – F Lamiot – wiki)
Het parcours loopt volledig over Frans grondgebied, maar dat betekent niet dat Fransen de klassieker altijd gedomineerd hebben. Pas tijdens de vierde editie kwam er een Fransman als eerste over de meet. En in het landenklassement staat Frankrijk met 28 zeges ruim achter koploper België, dat al 57 keer een winnaar mocht verwelkomen. Nederland staat in dit klassement met 9 overwinningen op de vierde plaats.

De totale afstand van Parijs-Roubaix varieert elk jaar, maar ligt meestal rond de 250 kilometer. Ongeveer 50 kilometer daarvan bestaat uit kasseistroken. De historische dagkoers eindigt traditiegetrouw op het Vélodrome André Pétrieux in Roubaix. De winnaars ontvangen sinds 1977 een kassiesteen als bokaal.

De winnaars van Parijs-Roubaix

Vrouwenwedstrijd

Sinds 2021 kent de klassieker ook een (wat kortere) vrouweneditie. Hieronder de winnaressen van de reeds verreden edities:

Boek: Paris-Roubaix. De sterkste verhalen over de kasseiklassieker

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×