Dark
Light

Loot Anne Frank boom geplant op Capitol Hill

Auteur:
1 minuut leestijd
Loot Anne Frank boom op Capitol Hill (BZ)
Loot Anne Frank boom op Capitol Hill (BZ)

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) woonde woensdag op Capitol Hill in Washington de inwijdingsceremonie van een loot van de Anne Frank boom bij.

De jonge boom komt voort uit de paardenkastanje die in Amsterdam voor het raam van Anne Frank stond. De boom werd ook beschreven in Anne Franks dagboek. Ze schreef in totaal drie keer in haar dagboek over de kastanjeboom. De eerste keer deed ze dat op 23 februari 1944:

“Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.”

Volgens minister Timmermans houdt de boom de nalatenschap van Anne Frank levend. In totaal krijgen elf loten van de paardenkastanje een plek in de VS. Er staan onder meer al bomen in New York, Indiana en Michigan.

Soldaat Leo Lichten

Eerder op de dag bracht de minister een bezoek aan de militaire begraafplaats Arlington. Hij eerde daar de Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. ‘Zij stierven voor de vrijheid van Europa. En daarmee ook voor de vrijheid van Amerika, en de wereld als geheel’, aldus Timmermans.

Op de begraafplaats vertelde hij het verhaal van soldaat Leo Lichten, een Amerikaan die in de Tweede Wereldoorlog stierf en op Margraten begraven ligt. Minister Timmermans adopteerde het graf jaren geleden en begon een persoonlijke zoektocht naar het leven en de geschiedenis van deze soldaat.

×