Louvre kan ‘De Drie Gratiën’ van Cranach dankzij donaties kopen

1 minuut leestijd
Detail van het werk
Detail van het werk

Museum het Louvre in Parijs wil De Drie Gratiën van de Duitse schilder Lucas Cranach de Oude (1472-1553) zo graag in bezit krijgen, dat het zijn bezoekers enige tijd geleden om donaties vroeg. Inmiddels is er genoeg geld binnengekomen.

De Drie Gratiën – Lucas Cranach de Oude, 1531
Het schilderij van Lucas Cranach de Oude, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Duitse schilderkunst in de zestiende eeuw, dateert uit 1531 en is altijd in particuliere handen geweest. Het werk kost vier miljoen euro. Het Louvre had zelf met behulp van grote sponsoren drie miljoen euro bijeengebracht. Voor het resterende miljoen riep het museum een maand geleden de hulp in van zijn bezoekers.

De respons van die bezoekers was enorm. Binnen een maand doneerden ruim vijfduizend mensen een bedrag en nu al heeft het Louvre het resterende miljoen binnen. Volgens het museum doneerde jong en oud. De gevers waren tussen de 8 en 96 jaar oud. Gemiddeld werd ongeveer honderdvijftig euro gedoneerd. Het meesterwerk van Lucas Cranach de Oude wordt van 2 maart tot en met 4 april in het Louvre tentoongesteld.

In de Griekse en Romeinse mythologie staan de drie godinnen die gezamenlijk de ‘drie gratiën’ genoemd worden, symbool voor schoonheid, bevalligheid en geluk. De drie gratiën of chariten zijn Aglaia, Euphrosyne en Thalia. Talloze kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door de drie gratiën laten inspireren. Naast het werk van Lucas Cranach de Oude zijn onder meer werken van Raphael en Rubens wereldberoemd.

Lees ook: De wereld van Lucas Cranach de Oude
…of: De drie Gratiën – Beeldschone godinnen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×