Maand van de Geschiedenis van start (ondanks corona)

Honderden activiteiten rond thema Oost/West
1 minuut leestijd
Campagnebeeld Maand van de Geschiedenis
Campagnebeeld Maand van de Geschiedenis

De jaarlijkse Maand van de Geschiedenis is vandaag van start gegaan. Het thema van dit jaar, Oost/West, inspireerde een groot aantal musea, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot het organiseren van uiteenlopende activiteiten. Vanwege corona is het programma wel anders dan andere jaren. De organisatie roept bezoekers ook op om alleen activiteiten in de eigen regio te bezoeken.

De Maand van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en is dit jaar toe aan zijn zeventiende editie. Gedurende de hele maand oktober organiseren allerlei instellingen activiteiten. De organisatie:

“In tijden van de coronapandemie, vluchtelingencrises en #BlackLivesMatter verkent de Maand van de Geschiedenis met het thema Oost/West de historische banden tussen landen en volkeren. We gaan op zoek naar verhalen waarin de windstreken elkaar kruisen en ontmoetingen centraal staan: tussen de slavenhandelaar en de totslaafgemaakte, tussen Stalin en Roosevelt, tussen de islam en het christendom en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.”

Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay is dit jaar geschreven door Abdelkader Benali. In Reizigers van een nieuwe tijd beschrijft hij het verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die in de zeventiende eeuw in dienst trad van de Barbarijse zeerovers en zich bekeerde tot de islam. Benali noemt zijn essay een “een ode aan grensgangers” en staat in zijn werk stil bij de vraag wat historische reizigers ons kunnen vertellen over de tijd waarin we leven.

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs 2020 is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt op 25 oktober uitgereikt tijdens een thema-uitzending van radioprogramma OVT in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Nog vijf boeken dingen mee naar deze prijs voor het beste geschiedenisboek voor een algemeen publiek.

De Nacht van de Geschiedenis, de traditionele afsluiting van de geschiedenismaand, zal op zaterdag 31 oktober vanwege corona dit keer online te volgen zijn.

Bekijk hier de agenda van de Maand van de Geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie