Maine – Amerikaanse staat

1 minuut leestijd
Vlag van de Amerikaanse staat Maine, de "Pine Tree State"
Vlag van de Amerikaanse staat Maine, de "Pine Tree State"

Staat in het noordoosten van Amerika met de bijnaam Pine Tree State: Maine. De staat Maine heeft een oppervlakte van 86.542 km² en ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Hoofdstad van de staat is Augusta.

De staat werd in 1498 voor het eerst door blanken bereikt. Dit door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Sebastian Cabot. Tussen 1604 en 1605 bivakkeerden Fransen op het bij de staat Maine horende St.-Croix Island. Tot echte kolonisatie leidde dit echter niet. De Engelsen deden in 1608 een poging het gebied te koloniseren. Dit zonder succes.

De staat Maine in het rood gemarkeerd
De staat Maine in het rood gemarkeerd

In 1616 probeerden de Engelsen het opnieuw. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de Britse Sir Ferdinando Gorges rechten op het gebied kreeg. In 1677 moest hij deze rechten echter afstaan aan Massachussets. Veel nederzettingen waren er in die periode nog niet en de bewoners van de enkele nederzettingen die er waren hadden zwaar te lijden gehad onder King Philip’s War (1675-1676), een algemene opstand van indianen in het gebied. De oorlog werd door de kolonisten King Philip’s War genoemd omdat de leider van de Wampanoag-indianen, die in zijn eigen taal Metacomet heette, door de Engelsen koning Philip werd genoemd.

Historici schatten dat tijdens deze oorlog ongeveer 7 van iedere 8 indianen in het gebied sneuvelde en 30 van iedere 65 Engelse kolonisten.

Vlag & motto

Embleem van de Amerikaanse staat Maine
Embleem van de Amerikaanse staat Maine
Op het embleem van de vlag van Maine is een kleine pijnboom te zien waaronder een eland ligt te rusten. Boven het embleem is het woord Dirigo te lezen. Dit is het staatsmotto en betekent zoveel als ‘Ik leid’.

Ook handig: lijst van alle staten van Amerika
Overzicht van boeken over de Amerikaanse geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×