Mauritshuis verwerft bloemstilleven Roelant Savery

/
2 minuten leestijd
Vaas met bloemen in een stenen nis - Roelant Savery, 1615 (Mauritshuis)
Vaas met bloemen in een stenen nis - Roelant Savery, 1615 (Mauritshuis)

Het Mauritshuis in Den Haag heeft in aanloop naar de opening van kunstbeurs TEFAF een zeventiende-eeuws bloemstilleven van Roelant Savery aangekocht. Het museum betaalde 6,5 miljoen euro voor het werk, getiteld Vaas met bloemen in een stenen nis.

Het museum wist dat het werk te koop zou worden aangeboden op de beurs in Maastricht en wilde daarom snel handelen, om te voorkomen dat een andere geïnteresseerde er met het werk vandoor zou gaan. Emilie Gordenker, directeur van het museum:

“Bloemstillevens van de hand van Savery zijn zeldzaam en komen zelden op de markt, zeker een kunstwerk van zo’n hoge kwaliteit. Het schilderij ‘Vaas met bloemen in een stenen nis’ behoort zonder twijfel tot de beste werken van de meester en is een belangrijke verrijking voor zowel de collectie van het Mauritshuis als de Collectie Nederland.”

Vaas met bloemen in een stenen nis - Roelant Savery, 1615 (Mauritshuis)
Vaas met bloemen in een stenen nis – Roelant Savery, 1615 (Mauritshuis)

Het schilderij is afkomstig uit een particuliere collectie en al lange tijd niet meer in het openbaar te zien geweest. Het Mauritshuis kon het werk aankopen dankzij steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier.

De collectie van het Mauritshuis bevat meer bloemstillevens. Naar eigen zeggen kan het museum als één van de weinige musea ter wereld een representatief overzicht tonen van de ontwikkeling van dit genre van de zestiende eeuw (Ludger tom Ring) tot en met de achttiende eeuw (Jan van Huysum).

“Van de drie pioniers van het zelfstandige bloemstilleven – Ambrosius Bosschaert, Jacob de Gheyn en Roelant Savery – zijn van Bosschaert en de Gheyn al representatieve werken in het museum aanwezig. De verwerving van ‘Vaas met bloemen in een stenen nis’ van Roelant Savery maakt het “boeket” compleet.”

Het museum noemt ‘Vaas met bloemen in een stenen nis’ een van Savery’s meest ambitieuze bloemstillevens. Niet alleen door het relatief grote formaat (het op twee na grootste bloemstuk van zijn hand), maar ook door de zorg waarmee alle details zijn weergegeven.

“Zo steekt de glazen roemer waarin de bloemen zijn geschikt een stukje over de rand en werpt een kleine slagschaduw op de geprofileerde stenen omlijsting. Links onder de vaas lijken de signatuur van de schilder en het jaartal 1615 in de steen gebeiteld. Kleine, geschilderde beschadigingen in de omlijsting versterken de trompe-l’oeilwerking van de voorstelling.”

Roelant Savery was een getalenteerd schilder uit de Zuidelijke Nederlanden, gespecialiseerd in bos- en berglandschappen, dierstukken en bloemstillevens. Met veel precisie en natuurgetrouwheid gaf hij op zijn schilderijen alle details van planten, bomen, bloemen en dieren weer. Bekend zijn ook zijn naar het leven geschetste natuurstudies en tekeningen van boeren en andere aan het landleven ontleende motieven. Savery’s schilderijen brachten in zijn eigen tijd al veel geld op en waren geliefd in hofkringen.

De kunstenaar werd opgeleid tot schilder in het Amsterdamse atelier van zijn broer Jacques. Daar bleef hij ook na zijn opleiding nog lang werkzaam. Kort na 1600 behoorden beide broers tot de eerste Nederlandse kunstenaars die zelfstandige bloemstillevens schilderden. Aan die samenwerking kwam in 1603 een einde toen Jacques tijdens een pestepidemie overleed. Daarmee kreeg de loopbaan van Roelant een bijzondere wending, want korte tijd later vertrok hij naar Praag om in dienst te treden van de kunstminnende Habsburgse keizer Rudolf II. Enkele jaren na Rudolfs dood keerde Savery terug naar Nederland en vestigde hij zich in Utrecht waar hij de rest van zijn loopbaan leefde.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw

Hierna verschenen

Tinco Lycklama, avonturier en verzamelaar

0
Reageren op dit bericht?x