Maya-stad ontdekt in zuiden van Mexico

Steen in Chactún – Foto: INAH
Archeologen hebben in het zuidoosten van Mexico de ruïnes van een tot nu toe onbekende Maya-stad ontdekt. De vondst is gedaan in de zuidelijke staat Campeche en wereldkundig gemaakt door het National Institute of Anthropology and History (INAH).

De resten van de stad zijn verspreid over ruim 22 hectare grond. De stad heeft de naam Chactún gekregen. In de Maya-taal betekent dit ‘rode’ of ‘grote steen’.


Gezien het aantal gebouwen en monumenten dat is aangetroffen denken de archeologen dat vanuit de stad een vrij groot gebied is bestuurd. De bloeiperiode van Chactún lag volgens de onderzoekers tussen 600 en 900 na Christus.

- advertentie -

Volgens de Sloveense onderzoeksleider Ivan Sprajc gaat het om één van de grootste Mayasteden van de centrale laaglanden. De onderzoekers kwamen de overwoekerde stad op het spoor na de bestudering van luchtfoto’s. In de stad zijn onder meer verschillende resten van piramides aangetroffen. Ook zijn er verschillende stèles gevonden, dit zijn rechtopstaande stenen met inscripties. Daarnaast zijn er meerdere speelvelden blootgelegd waarop de Maya’s een eigen balspel zouden hebben gespeeld.

De Maya’s bevolkten tot ongeveer 900 na Christus grote delen van Midden-Amerika en het huidige Mexico.

Spaanstalige video over de ontdekking:

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: