Melita Norwood was al een heel eind in de tachtig toen in 1999 bekend raakte dat ze jarenlang had gespioneerd voor de Sovjet-Unie. Niemand had ooit gedacht dat het frêle oude dametje die met liefde rozen kweekte in de voortuin van haar huis in Londen één van de belangrijkste KGB-spionnen aller tijden was geweest. Het verhaal:
Jeugd en vroege jaren

Eind 1935 huwde ze met Hilary Nussbaum (1910-1986), een Russisch-Joodse leraar die wat later zijn naam veranderde in Norwood. Melita Sirnis nam de naam aan van haar man en ging vanaf toen dus door het leven als Melita Norwood.
Norwoods dubbelleven als spionne
In 1936 werd Melita Norwood lid van de Britse communistische partij waar ze nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door de geheime dienst van de Sovjet-Unie werd gerekruteerd als informante. Voor de Sovjets was de rekrutering een godsgeschenk. Norwood was bij de BNFMRA intussen immers de secretaresse geworden van de directeur en had daardoor gemakkelijk toegang tot geheime informatie. Norwood fotografeerde jarenlang systematisch alle vertrouwelijke verslagen en documenten die ze nadien via een contactman doorspeelde naar Moskou. Mede dankzij Norwoods informatie lukte het de Sovjet-Unie om heel vlug zelf een atoombom te ontwikkelen die ze met succes eind augustus 1949 op hun nucleaire testsite in het huidige Kazachstan tot ontploffing brachten.
Norwood kreeg er in 1958 de “Orde van de Rode Vlag van de Arbeid” voor en bleef haar spionage-activiteiten voortzetten, tot aan haar pensioen in 1972. Het leverde haar in 1979 de “Orde van de Rode Banier” op, een hoge militaire onderscheiding van de Sovjet-Unie die slechts weinigen te beurt viel.
Ontmaskerd
Norwoods dubbelleven als spionne voor de Russen zou wellicht onopgemerkt gebleven zijn indien na de implosie van de Sovjet-Unie Christopher Andrew, een hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Cambridge, zich niet had verdiept in de documenten die ene Vasilly Mitrochin (1922-2004), een voormalige archivaris bij de KGB had meegenomen toen hij in 1992 overliep naar het westen.

Hoe verging het Norwood verder?

Een cinematografische biografie
In september 2018 ging de spionagefilm “Red Joan” in première. De prent, gedeeltelijk geïnspireerd op het leven van Melita Norwood, werd geregisseerd door de Britse cineast Trevor Nunn met onder andere Sophie Cookson en Tom Hughes in de hoofdrollen.
Film: “Red Joan”