Menselijke resten gevonden in Westfriese Omringdijk

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartiern HN
Bij versterkingswerkzaamheden van de Westfriese Omringdijk bij Oosterleek (gemeente Drechterland) zijn deze week een aantal oude menselijke botresten gevonden. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om twee skeletten en een aantal losse botten van andere individuen. Ze dateren waarschijnlijk uit de zeventiende eeuw. Opmerkelijk aan het meest complete skelet is de vreemde ligging van de schedel ten opzichte van de rest van het lichaam.

Archeologen hebben de resten afgedekt en onderzoeken nu de vindplaats. Een archeoloog gespecialiseerd in botresten doet binnenkort nader onderzoek. Dan wordt ook meer duidelijk over de herkomst en achtergrond.

Het is de eerste keer dat er menselijke resten worden gevonden tijdens het versterkingswerk van de Omringdijk. Eerder werden al wel funderingen van woningen, oude munten en keramiek gevonden. Naar aanleiding van het archeologisch onderzoek zijn de werkzaamheden aan de dijk bij Oosterleek enkele dagen stilgelegd.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: