Dark
Light

Middeleeuws zwaard opgegraven in Linschoten

2 minuten leestijd
Het middeleeuwse zwaard
Het middeleeuwse zwaard - Foto: Landgoed Linschoten

Tijdens werkzaamheden in Linschoten (provincie Utrecht) is een duizend jaar oud versierd zwaard ontdekt. Een aannemer trof het zwaard aan tijdens baggerwerkzaamheden bij een dijk.

Het zwaard is afgelopen week officieel gepresenteerd maar werd in maart van dit jaar al gevonden. Het object is eigendom van de gemeente Montfoort en Stichting Landgoed Linschoten die gezamenlijk een kleine publicatie over het wapen hebben uitgebracht.

Versieringen

Interessant aan het zwaard zijn met name de decoraties op het lemmet. Aan de ene kant van het zwaard prijkt een zogeheten zonnerad. Dit symbool, bestaande uit een cirkel met een kruis, werd door verschillende culturen vereerd en diende in de Middeleeuwen vaak als heilig teken bij de inwijding van kerken, vooral in gebieden waar het christendom zich net begon te verspreiden.

Aan de andere zijde van het zwaard is een patroon te zien van vijf vierkanten, verbonden binnen een cirkel. Gezamenlijk vormen de vierkanten een doorlopende knoop. Dit symbool, veelvuldig gebruikt tijdens de Vikingperiode, werd beschouwd als een talisman die bescherming bood en de onbreekbare kracht van vriendschap en loyaliteit vertegenwoordigde.

Een van de versieringen op het zwaard
Een van de versieringen op het zwaard – Foto: Landgoed Linschoten

Het zwaard is ongeveer een meter lang, weegt bijna 900 gram en verkeert volgens experts in vrij goede staat. Door gebrek aan zuurstof in de natte bodem bleek er nauwelijks corrosie te zijn opgetreden. Om te voorkomen dat het zwaard na ontdekking alsnog zou gaan roesten is het object uitgebreid behandeld. Na tien weken in een speciaal bad te hebben gelegen, werd het zwaard ontzout en vervolgens gespoeld en gedroogd. Tot slot kreeg het wapen een behandeling met tannine.

Het zwaard is gedateerd op basis van de lengte en de zogeheten pommel, de ronde knop bovenaan het gevest (handvat). De onderzoekers zijn er zeker van dat het zwaard is gesmeed tussen het einde van de tiende en het begin van de elfde eeuw.

Het middeleeuwse wapen is dit weekend voor het eerst te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. De gemeente Montfoort:

Deze opmerkelijke vondst geeft ons niet alleen een inkijkje in de esthetische en symbolische wereld van onze voorouders. Het zwaard vertelt een verhaal van een tijd waarin symboliek en geloof nauw met elkaar verweven waren, en waar de betekenis van een simpel motief eeuwen kon overbruggen. Het zwaard met zijn indrukwekkende incrustaties is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse vakmanschap en cultuur. De zorgvuldige afwerking en de diepe symboliek maken dit zwaard niet alleen tot een waardevol historisch object, maar ook tot een stukje kunst dat ons herinnert aan de rijke en complexe geschiedenis van Europa in de vroege Middeleeuwen.

×