Mijnindustrie voorgedragen als Europees Erfgoed

1 minuut leestijd
Limburgse mijnwerkers, 1946 (Nationaal Archief - cc)
Limburgse mijnwerkers, 1946 (Nationaal Archief - cc)

Het kabinet wil dat de mijnindustrie rond Heerlen wordt erkend als Europees erfgoed. Het heeft de gebouwen Schunck* Glaspaleis en Huis de Luijff in Heerlen daarom genomineerd bij de Europese Commissie.

Het kabinet doet dit op advies van de Raad voor Cultuur. Huis de Luijff is de locatie waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw een van de oprichtingsvergaderingen plaatsvond voor de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de Europese Unie. Volgens het kabinet vertelt de site niet alleen een het verhaal van de Europese eenwording, maar kan hij ook van grote waarde zijn “voor de kennisoverdracht van de beginselen van de Europese integratie”.

Sleutelrol

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Het predikaat geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Europa en wil hiermee bijdragen aan de overbrugging van de kloof tussen de Europese Unie en haar burgers.

De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren. In Nederland zijn tot nu toe Kamp Westerbork en het Vredespaleis Europees Erfgoed. De voordrachten worden in Brussel beoordeeld door een internationale jury. In het voorjaar van 2016 besluit de Europese Commissie welke genomineerden het Europees Erfgoedlabel krijgen.

Boek: Mijnwerkers in Limburg

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×