Dark
Light

Minister plant loot Anne Frankboom bij Amerikaans Congres

1 minuut leestijd

De Anne Frankboom in januari 2006 (CC BY 2.0 - huliana90212 - wiki)
De Anne Frankboom in januari 2006 (CC BY 2.0 – huliana90212 – wiki)
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is de komende dagen in Washington. Zijn bezoek staat in het teken van het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Woensdag houdt de minister een toespraak op de militaire begraafplaats Arlington over Leo Lichten, een Amerikaanse soldaat die in 1944 sneuvelde bij de bevrijding van Europa. Samen met leden van het Amerikaanse Congres plant hij vervolgens een loot van de Anne Frankboom.

De boom krijgt een vaste plaats in de tuin van het Amerikaanse Congres. De jonge boom komt voort uit de paardenkastanje die in Amsterdam voor het raam van Anne Frank stond. De boom werd ook beschreven in Anne Franks dagboek. Op 14 mei 1944, drie maanden voordat het gezin werd verraden, schreef de jonge onderduikster het volgende over de boom:

“Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.”

Anne Frank schreef in totaal drie keer in haar dagboek over de kastanjeboom. De eerste keer deed ze dat op 23 februari 1944:

“Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.”

×