Museumbezoek flink gestegen in 2012

Foto: Rijksmuseum
Het musembezoek is dit jaar in Nederland weer gestegen. Dat meldt de Museumvereniging maandag.

Er kwamen in 2012 tot nu toe 19,5 miljoen mensen naar de musea die de Museumkaart accepteren. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2011 en 2010. Toen trokken deze musea respectievelijk 18 en 16,9 miljoen bezoekers.

De stijging is volgens de Museumvereniging onder meer te danken aan de heropening van enkele grote musea zoals EYE en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Deze twee musea waren gezamenlijk goed voor een kleine 400.000 bezoeken.

- advertentie -


Museum De Pont in Tilburg deed het dit jaar opvallend goed met de tentoonstellingen van de wereldberoemde kunstenaars Ai Wei Wei en Anish Kapoor. Het museum trok afgelopen jaar 118.000 bezoekers, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.Ook tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag en Spoorwegmuseum in Utrecht deden het dit jaar erg goed.

Het Openluchtmuseum in Arnhem – opnieuw het best bezochte museum buiten Amsterdam – vierde dit jaar zijn honderdjarig bestaan en ontving 510.000, ruim 60.000 bezoekers meer dan vorig jaar.

De top-55 van best bezochte musea wordt dit jaar net als vorig jaar aangevoerd door het Van Gogh Museum, Anne Frank Huis en het Rijksmuseum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: