Namen Buchenwald-slachtoffers op internet

1 minuut leestijd

Op internet zijn sinds vandaag de namen te vinden van ruim 38.000 mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen in concentratiekamp Buchenwald. Het is morgen precies 65 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd.

Concentratiekamp Buchenwald werd in 1937 door de Duitse nationaal-socialistische regering gesticht. Het kamp bevond zich iets ten noordwesten van Weimar. Na de Kristallnacht van november 1938 werden ongeveer tienduizend Joden naar het kamp gebracht. Later werden ook Joden uit andere landen naar het kamp gedeporteerd. Ook Nederlanders, naar schatting ruim drieduizend, werden naar Buchenwald getransporteerd.

In de periode 1937-1945 kwamen in Buchenwald naar schatting 56.000 mensen om het leven. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kamp door de Russen vijf jaar lang als interneringskamp gebruikt. In die periode overleden nog eens tienduizend mensen.

Aan de totstandkoming van het zogenaamde digitale Totenbuch heeft een team van vijftien onderzoekers gewerkt. Bestudeerd zijn ongeveer 500.000 documenten om de namen vast te stellen van de personen die in het kamp werden gedood. Op de website heeft iedere overledene een eigen pagina. Hierop worden naam, geboorte- en sterfdatum en eventueel andere beschikbare informatie vermeld. Nabestaanden kunnen, mochten ze dat willen, extra informatie toevoegen.

De lijst is niet compleet en waarschijnlijk zal hij dat ook nooit worden. Tegen het eind van de oorlog stierven bijvoorbeeld duizenden gevangenen tijdens dodenmarsen. De namen van veel van deze gevangenen zijn niet bekend.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×