‘Napalm-meisje’ ontmoet redder bij reünie

2 minuten leestijd

napalm-bombardement-vietnamZe was het symbool van de Vietnamoorlog via misschien wel de bekendste nieuwsfoto ooit gemaakt. Maar hoe is het nu met Kim Phuc, het ‘napalm-meisje’?

De BBC bracht deze week een radio-documentaire over het meisje, waarin zij werd herenigd met de man die destijds haar leven redde, een correspondent van het persbureau ITN: Nick Ut.

Het ‘meisje’ dat inmiddels 47 jaar is, is negen jaar oud als er een napalmaanval wordt gedaan op het dorp Trang Bang waar ze zich op dat moment bevindt. Phuc vat zelf vlam waardoor haar kleren uitvallen en samen met haar broer en nicht slaat ze op de vlucht. De foto en de videobeelden van het naakte meisje die samen met de andere kinderen schreeuwt om hulp, zijn de bekendste uit de Vietnamoorlog.

ITN-correspondent Christopher Wain legt de gebeurtenissen vast op film, terwijl de Vietnamese AP-fotograaf Nick Ut de beroemde foto maakt. Wain gooit water over het meisje heen, waarna Ut haar naar het dichtstbijzijndste ziekenhuis brengt. Phuc, die op haar armen en rug derdegraads brandwonden heeft, wordt de volgende dag door het ziekenhuispersoneel in Saigon opgegeven. Wain neemt haar daarop mee naar een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in plastische chirurgie. Na zeventien operaties in veertien maanden wordt Phuc ontslagen uit het ziekenhuis.

Propaganda

Tien jaar na de gebeurtenis wordt Kim Phuc gevonden door een Duitse journalist. Als haar identiteit bekend wordt, zet de Vietnamese overheid haar in als propagandamateriaal. Ze moet van de overheid stoppen met haar studie om interviews te geven. Zelfs als ze in Cuba alsnog probeert haar studie af te maken wordt ze ook daar ingezet als propaganda-middel tegen het westen.

Nadat Phuc is getrouwd en op huwelijksreis gaat naar Rusland besluiten zij en haar echtgenoot de media te ontvluchten en ze stappen op de terugweg uit tijdens een tussenstop in Canada. Daar woont het echtpaar sindsdien met hun kinderen.

In 1995 wordt Phuc opnieuw gevonden door de media, maar deze keer besluit de Vietnamese om niet langer te vluchten en ze richt de ‘Kim Foundation’ op, een organisatie die kinderen helpt die slachtoffer zijn geworden van oorlogen.

Nick Ut won de prestigieuze Pullitzerprijs met de beroemde foto. Het weerzien van Kim Phuk en Christopher Wain is hier te horen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×