‘Nazibeul Heim stierf in 1992 in Egypte’

1 minuut leestijd

Aribert Heim
Aribert Heim
Volgens de Duitse publieke omroep ZDF en de Amerikaanse krant New York Times is de beruchte nazibeul Aribert Heim al zeventien jaar dood. Heim zou op 10 augustus 1992 in Caïro zijn overleden aan de gevolgen van darmkanker.

De New York Times en ZDF hebben gezamenlijk onderzoek verricht en melden dat Heim, ook wel Dokter Dood genoemd vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog, zich jarenlang in Caïro schuilhield. Aribert Heim staat al lange tijd bovenaan de lijst van meest gezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthalcentrum. De in Oostenrijk geboren oorlogsmisdadiger voerde in concentratiekamp Mauthausen vele gruwelijke experimenten uit op gevangenen en werkte ook in Buchenwald en Sachsenhausen.

Volgens de New York Times en ZDF zou Heim zich in Egypte hebben bekeerd tot de islam en daar hebben geleefd onder de naam Tarek Farid Hussein. Er is onder meer een aktentas gevonden met daarin verschillende documenten, zoals een kopie van zijn paspoort, die zijn identiteit verraadden. De zoon van Heim, Rüdiger, heeft de uitkomst van het onderzoek bevestigd. Hij zou zijn vader in de jaren zeventig voor het eerst hebben opgezocht en hem de laatste jaren van zijn leven hebben verzorgd. Rüdiger Heim kwam vorig jaar augustus nog in het nieuws toen hij tegenover de Duitse krant Bild liet weten dat hij zijn vader dood wilde laten verklaren. Dit zodat hij kon beschikken over diens bankrekening.

Waar Aribert Heim na zijn dood werd begraven wisten de New York Times en ZDF niet te melden. Het Simon Wiesenthal Centrum is er na deze berichten nog niet zeker van dat Heim inderdaad dood is. “Er is geen lijk en geen dna-test”, zei Ephraim Zuroff, directeur van het instituut. Een groep nazi-jagers startte vorig jaar juli nog een zoekactie naar Aribert Heim in Chili.

Lees ook: Aribert Heim (1914-1982?)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×