Het Rijksmuseum Amsterdam publiceert binnenkort een boek met daarin foto’s die een Nederlandse islamoloog in de negentiende eeuw in het geheim in Mekka maakte.
De Nederlandse islamoloog Snouck bekeerde zich tot de islam en liet zich besnijden zodat hij ook kon deelnemen aan de โhadjโ, de voor moslims belangrijke pelgrimstocht naar Mekka. Toen zijn fotoboeken verschenen was hij op slag wereldberoemd.
Verschillende van zijn foto’s, waaronder รฉรฉn gemaakt met een piepkleine camera, worden nu door het Rijksmuseum gepubliceerd. Het fotoboek in de reeks Rijksmuseum Studies in Photography laat zien welke hindernissen Snouck allemaal moest overwinnen om zijn fotoโs te kunnen maken.
Hoogtepunt is volgens het Rijksmuseum een zesdelige geheime opname die Snouck maakte met een piepkleine camera. Deze camera paste in een knoopsgat en werd ook wel Stirnsche Geheimkamera genoemd. Hij fotografeerde volgens de zogenaamde โrevolvermethodeโ, een glasplaatje dat doordraaide zodat zonder wissel zes opnamen achter elkaar gemaakt konden worden. Met deze techniek maakte Snouck zes fotoยดs van de Kaยดaba, het centrale heiligdom van de islam in de Grote Moskee in Mekka.
- Ook interessant: Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) – Arabist en islamoloog
- Boek: Pelgrim – Leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje
- Boek: Mekka – Christiaan Snouck