Negentiende-eeuwse pannenoven gevonden in Limburg

In het Limburgse dorpje Lottum is een negentiende-eeuwse pannenoven gevonden. Volgens de ontdekker, historicus Marcel Dings, is de vondst bijzonder omdat nergens in de verre omtrek zo’n soort oven bewaard gebleven is.

Marcel Dings werkt momenteel aan een boek over het industriële erfgoed van de grofkeramiek in Limburg. Tijdens zijn onderzoek stuitte hij in een oude ongebruikte kelder in Lottum op de negentiende-eeuwse pannenoven. De historicus heeft de oude oven inmiddels voor een goot deel schoongemaakt. Er had zich een laag van dertig centimeter modder opgehoopt.

De negentiende-eeuwse pannenoven in Lottum - Foto's Peter Bors
De negentiende-eeuwse pannenoven in Lottum – Foto’s Peter Bors

De historicus:

“De stookgaten zijn nog duidelijk te zien. De afmetingen zijn niet indrukwekkend in vergelijking met de moderne ovens die tussen de 100 en 200 meter lang zijn. Het exemplaar in Lottum is slechts 6 meter lang. Maar het is een uniek voorbeeld van de ambachtelijke manier van pannen maken in het tijdperk voor de industrialisatie.”

Momenteel loopt een procedure om het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen, zodat de oven ook in de toekomst in stand gehouden kan worden.

- advertentie -

Boek: De geschiedenis van de provincie Limburg

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: