Dark
Light

Nieuw onderzoek naar ‘Meisje met de Parel’

1 minuut leestijd
Mauritshuis-restaurator en onderzoeksleider Abbie Vandivere bestudeert het Meisje met de parel. (Foto: Mauritshuis)
Mauritshuis-restaurator en onderzoeksleider Abbie Vandivere bestudeert het Meisje met de parel. (Foto: Mauritshuis)

Het Mauritshuis gaat vanaf eind februari uitgebreid onderzoek doen naar het Meisje met de parel, het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer uit 1665. Het beroemdste schilderij van het museum is voor het laatst onderzocht in 1994, tijdens de toenmalige restauratie.

Meisje met de parel (1665-1667)
Meisje met de parel (1665-1667)
Aan grondige restauratie is op dit moment niet nodig, maar omdat de onderzoekstechnieken de afgelopen vijfentwintig jaar een grote ontwikkeling hebben doorgemaakt, wil het Mauritshuis het schilderij graag toch weer eens nader bekijken. Het museum hoopt meer te weten te komen over de manier waarop Vermeer het Meisje met de parel schilderde en de materialen die hij gebruikte. Het onderzoek duurt twee weken en wordt uitgevoerd voor de ogen van het publiek in de Gouden Zaal van het Mauritshuis.

Om het onderzoek aan het Meisje met de parel zichtbaar te maken voor bezoekers is in het museum een speciaal uit glas opgetrokken atelier gebouwd. In dezelfde ruimte is een speciaal ingerichte multi-media presentatie waarin Mauritshuis-restaurator en onderzoeksleider Abbie Vandivere door middel van video en blog posts toelichting geeft op wat zich binnen het glazen paviljoen afspeelt.

Vragen

Het Meisje met de parel behoort tot de bekendste schilderijen uit de kunstgeschiedenis. Ook wetenschappers zijn gefascineerd door het kunstwerk.

Het Mauritshuis:

“Eens te meer omdat er nog veel vragen onbeantwoord zijn. De belangrijkste zijn: hoe schilderde Vermeer dit iconische kunstwerk en welke materialen gebruikte hij daarvoor? Met het project Het meisje in de schijnwerper hopen we dichter bij de antwoorden te komen.”

Met de nieuwste technieken wordt opnieuw gekeken naar aspecten als doek, penseelvoering, pigmenten en andere materialen die hij gebruikte voor dit wereldberoemde schilderij.

Lees ook: Wie was het ‘Meisje met de parel’?
…en: Johannes Vermeer, kunstschilder uit de Gouden Eeuw
Boek: Het geheim van de Meester

×