Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 35/36 | Signalementen week 38 >>>
Selectie week 37 (2020)
Indra: een wajangleven – Lizzy van Leeuwen
Biografie van Leo Broekveldt (1906-1992)
Leo Broekveldt werd geboren in Nederlands-Indië als zoon van een Indische moeder en een uit Nederland afkomstige hoge ambtenaar. ‘Leetje’ vertrok als puber naar Den Haag, studeerde rechten, maar koos voor een leven als revuedanser. In de jaren dertig zou hij uitgroeien tot een internationaal bekende podiumartiest. Tijdens de oorlog transformeerde hij tot Indra Kamadjojo. Zijn danskunst zette hij na 1945 in om steun te geven aan de jonge Indonesische republiek.
Voorpublicatie: Indra Kamadjojo – De eeuwige ‘Oosterling’
Meer informatie / bestellen
Vliegende Hollanders – Marc Dierikx
Het ware verhaal van Anthony Fokker en Albert Plesman
Fokker bouwde vliegtuigen, Plesman bestuurde de KLM. De beide heden waren daarmee tot elkaar veroordeeld, terwijl ze elkaar bepaald niet mochten. Plesman had het niet makkelijk. Hij probeerde met beperkte middelen de KLM op te bouwen. Hij ergerde zich voortdurend aan de bravoure van Fokker, die niet alleen in de lucht, maar ook zakelijk gezien een stuntvlieger was. Hoewel hun karakters als dag en nacht van elkaar verschilden, slaagden ze er samen in om Nederland tijdens het interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart.
Bespreking: Vliegende en kijvende Hollanders
Meer informatie / bestellen
Leopold II. Het hele verhaal
Was Leopold II (1835 – 1909) een grote koning of een massamoordenaar? De vorst regeerde vanaf 1865 tot aan zijn dood in 1909 over België en was gedurende 23 jaar de soeverein van Congo-Vrijstaat. Johan Op de Beeck onderzoekt zijn echte verantwoordelijkheid daar. Leopolds leven omvatte echter veel meer dan het koloniale verleden van België. De koning vocht voor de defensie en de economische onafhankelijkheid van zijn prille natie.
Meer informatie / bestellen
De boom met de bittere bladeren – Ruth Erica
De zeventienjarige Maridadi werkt op de markt in Rwanda. Het liefst zou ze studeren aan de universiteit, maar daar is geen geld voor. Alle dagen lijken hetzelfde.Totdat Puck opduikt: een Nederlandse studente die Maridadi vraagt voor haar te tolken. Dit zet een stroom van gebeurtenissen in gang. Veertien jaar na de genocide begint Maridadi vragen te stellen bij haar verleden – en vooral bij haar moeders dood tijdens deze inktzwarte periode. Is het wel waar wat de volwassenen haar hebben verteld?
Voorpublicatie: Rwanda, het land van de Duizend Geheimen
Meer informatie / bestellen
De jongen uit de Kaiserhofstrasse – Valentin Senger
Op de Kaiserhofstrasse wonen acteurs, travestieten, dames van lichte zeden, studenten – en de familie Senger. Vanwege hun Joodse achtergrond en communistische idealen zijn ze tsaristisch Rusland ontvlucht en in Frankfurt hebben ze een nieuw thuis gevonden. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, neemt Valentins moeder het gevaar al snel serieus en zorgt voor valse documenten. Maar de angst om ontdekt te worden beheerst de familie elke dag. Dan wordt de jonge Valentin voor het eerst verliefd. HHoe kan hij een meisje beter leren kennen zonder zijn familie in levensgevaar te brengen? Zijn moeder wordt letterlijk ziek van zorgen.
Meer informatie / bestellen
De burgemeester – Jaap Roos
‘Een einde aan de komedie. (…) Eindelijk weer kunnen denken en zeggen wat je wil, geen rol hoeven spelen, jezelf niet groter hoeven voordoen dan je bent.’ Zo omschrijft Abraham Roos hoe hij zich voelt als Nederland eindelijk is bevrijd. Bijna anderhalf jaar lang kon Ab, ondergedoken, zichzelf niet zijn. Hij wás Theo van Leur, de vertegenwoordiger van de Ortskommandant van Amerongen. Als de facto burgemeester van het Utrechtse dorp onderhield hij tegelijkertijd nauwe banden met het lokale verzet. Dit boek vertelt niet alleen hoe Ab noodgedwongen Theodorus Marinus van Leur werd, het vertelt ook het even schrijnende oorlogsverhaal van de familie van de kruidenier en van enkele van zijn vrienden.
Meer informatie / bestellen
Een spoor van vernieuwing – Arthur Docters van Leeuwen
Decennialang was Arthur Docters van Leeuwen een van de invloedrijkste ambtenaren van Den Haag. Hij gaf vorm aan de moderne rampenbestrijding, loodste de Binnenlandse Veiligheidsdienst uit de Koude Oorlog, maakte korte metten met de omstreden opsporingsmethoden van politie en justitie en gaf vorm aan de zorgplicht van banken en verzekeraars voor de consument. Bij dat alles zocht hij de publiciteit niet veel, maar des te meer zocht de publiciteit hem. De beeldvorming rond zijn persoon groeide zo tot bijna mythische proporties.
Meer informatie / bestellen
Bacchus in Gallië – R. Pauwels
Of het nu gaat om een grand cru van Bordeaux of een anonieme coup de rouge: een glas wijn drinken is mooi. Maar nog mooier is dat te doen als je iets afweet van de geschiedenis van deze godendrank. In dit rijkelijk geïllustreerd boek neemt Jacques R. Pauwels je mee op een lange tocht. Zijn verhaal begint tienduizend jaar geleden in de uitlopers van de Kaukasus waar de wijnbouw werd ‘uitgevonden’. Via de Oude Grieken en Romeinen bereikte het verbouwen, oogsten, persen, gisten en bottelen van druiven zijn beloofde land, de thuisbasis van Bacchus: Gallië.
Meer informatie / bestellen
Sobibor begon in het Vondelpark
Toespraken van Koning Willem-Alexander
De toespraak van koning Willem-Alexander op 4 mei 2020 op een uitgestorven Dam in Amsterdam, maakte diepe indruk en kreeg Âenthousiaste reacties. Deze speech is samen met dertien andere opvallende redevoeringen van de Koning in deze bundel bijeengebracht. De titel komt uit zijn rede tijdens de ÂNationale Dodenherdenking. Het voorwoord is van Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten.
Meer informatie / bestellen
Elke tijd zijn eigen gekte
Een reis door de tijd in intieme portretten van mensen die te maken kregen met geestelijke verwarring van de late middeleeuwen tot nu. Een geschiedenis verteld vanuit de ervaringen van direct betrokkenen, hun familie en buren. Van verhalen over dolhuizen en massale gestichten, naar verhalen over de patiëntenbeweging, tot indrukwekkende verhalen over Herstel. De auteur is werkzaam als beleidsadviseur maatschappelijke zorg in de Gooi en Vechtstreek. In de middeleeuwen sprak men van ‘bezetenen’, tegenwoordig horen we regelmatig over ‘verwarde personen’. Geestelijke verwarring is van alle tijden maar hoe we daar tegenaan kijken en mee omgaan, verschilt door de eeuwen heen.
Meer informatie / bestellen
De bergen zingen – Phan Que Mai Nguyen
Het meeslepende verhaal van de familie Tran. Een levendig portret van vier generaties in Vietnam in de twintigste eeuw. De jonge Huong groeit op tijdens de oorlog in Vietnam. Haar ouders en ooms hebben zich aangemeld bij het leger en vertrekken via de Ho Chi Minh-route om te vechten tegen het Amerikaanse leger. Huong blijft met haar oma achter in Hanoi. Het dagelijks leven is moeilijk, maar haar oma, geboren in 1920, vertelt Huong haar eigen levensverhaal. Over de Franse bezetting van Vietnam, de Japanse invasie, haar leven op de boerderij en hoe ze die met haar zes kinderen gedwongen moest verlaten door de landbouwhervormingen.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Het Nijmegengevoel. Een naoorlogse stadsgeschiedenis – Dolly Verhoeven
- Speuren in het veen. Archeologie in de Zaanstreek, Waterland en omstreken
- Visionair conservatisme. Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1834) – Diederick Slijkerman
- Simon Stevin van Brugghe (1548-1620). Hij veranderde de wereld
- Het masker van Rob Nieuwenhuys. Reconstructie van een vergeten reis naar Indonesië