Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 9 | Signalementen week 11 >>>
Selectie week 10
De schatkamer van mijn vader
Een Indische familiegeschiedenis
Evelien de Bruijn weet weinig van het Indische kampverleden van haar vader. Hij praat er niet over als ze opgroeit. Als ze vraagt wat er in zijn jeugd is gebeurd, geeft hij haar een brief, bestemd voor haar en haar broer, bedoeld om na zijn dood te lezen. Daarin beschrijft hij zijn jonge jaren in Nederlands-Indië, hoe de oorlog zijn leven binnensluipt en over de familieleden die hij verliest.
Een heel klein beetje vrede
Een geschiedenis van de wereldpolitiek sinds WOII
De wereldorde zoals die vorm kreeg na WOII lijkt op haar grondvesten te daveren. Toen, acht decennia geleden, werd er hoopvol gesproken over het streven naar wereldvrede. Dat bleek een ijdele hoop. Maar wanneer de Berlijnse Muur viel en een nieuwe wind door de internationale politiek waaide, leefde die verwachting toch weer op. In West-Europa raakten we gewend aan vrede. De schok was voor velen dan ook groot toen we opnieuw met oorlog werden geconfronteerd op het Europese continent. Hoe zijn we hier aanbeland?
Een Hollander op blote voeten
De eerste anti-koloniale aanklacht in de Nederlandse literatuur
Jacob Haafner zette in 1767 op twaalfjarige leeftijd voor het eerst voet aan wal in Azië. Het was het begin van een reeks omzwervingen in de wrede koloniale werkelijkheid van achttiende-eeuws India. In een openhartig reis- en liefdesverhaal, dat tegelijk een felle aanklacht is tegen koloniale uitbuiting, tekende Haafner zijn overzeese ervaringen op.
Geschrapt, uitgegomd, gewist
Hoe vrouwen uit de geschiedenis zijn geschreven
Herinnert u zich nog uw eerste les geschiedenis? Bij Titiou Lecoq gaat die over de prehistorie. In haar handboek ziet ze het beeld van een imposante man aan de ingang van een grot. Hij draagt een berenvel, heeft een vuur aangestoken en kijkt met een tevreden gezicht naar de wereld. Meters achter hem, in het donker; een in elkaar gedoken vrouw. ‘Op haar hoeven we duidelijk niet te rekenen om het tijdperk van de 5G binnen te treden’, noteert de auteur.
Godinnen
Tien eigenzinnige, slimme en krachtige vrouwen uit de wereldmythologie
Godinnen neemt je mee op reis door de antieke wereld. Jasmine Elmer stelt je voor aan tien godinnen, onder wie een paar oude bekenden maar vooral nieuwe gezichten. Hun fantastische verhalen draag je na het lezen voor altijd met je mee. Artemis, de Griekse godin van de wildernis, met pijl-en-boog in de hand. Sedna, de oceaangodin van de Inuit, beschermer van de ijskoude zee. Hine-nui-te-po, de godin van de dood bij de Maori, rennend door de nacht.
Liefdesbrieven van een kampbeul
Het waargebeurde verhaal van een ontsnapte Nederlandse SS’er, een secretaresse uit Kamp Amersfoort en de zoektocht van hun zoon naar de waarheid
Willem van der Neut mishandelde als bewaker in Kamp Amersfoort vele gevangenen en maakte deel uit van het executiepeloton. Wat was hij voor een man? Was hij een ‘beestmens’, zoals de naoorlogse kranten hem noemden? Een psychopaat, die in het kamp driften botvierde die hij eerder onderdrukte? Of was hij een doodgewone man die door de bijzondere omstandigheden in een monster veranderde?
Onder het bladerdak
Tweeduizend jaar woudgeschiedenis
De intense rijkdom van het bos: van het Teutoburgerwoud tot de taiga, van het Forest of Dean tot de Veluwe – Jerker Spits vertelt in Onder het bladerdak over ruim tweeduizend jaar woudgeschiedenis. Hij diept bekende en minder bekende historische figuren op uit het lommerrijk verleden en weet een inspirerende veelheid aan schitterende verhalen uit de rijke humuslaag van het bos omhoog te trekken.Bespreking: Tweeduizend jaar woudgeschiedenis
Rietveld Schröderhuis
Een biografie van het huis
Dit boek vertelt het verhaal van het iconische huis en zijn makers: Truus Schröder (1889?1985) en Gerrit Rietveld (1888?1964). De bouw van het huis, de ontwerpen van“Schröder & Rietveld Architecten”, de oorlogsjaren, de verbouwingen en de talrijke familiefeestjes: deze rijkgeïllustreerde publicatie brengt het kleurrijke leven in het eigenzinnige Rietveld Schröderhuis terug.Bespreking: Truus Schröder… Rietveld, geen excuus-truus
Rusland begint hier
Het leven van gewone Russen, de neergang van een grootmacht en de populariteit van Poetin
Ten oosten van Estland en Letland ligt de regio Pskov, een van de vele verarmde en leeggelopen plattelandsgebieden in Rusland. De geschiedenis is er uitgewist, gemanipuleerd en gemarginaliseerd. Ruslandkenner Howard Amos laat de stemmen horen van gewone en buitengewone mensen die hier leven te midden van verval, geweld en oorlog. Zo maken we kennis met een machtige geestelijke die nauwe banden met Poetin heeft, met een vrijwilliger voor de oorlog in Oekraïne en met een fotograaf die de moeizame strijd om het dagelijks leven vastlegt.
Wat je moet weten om het Midden-Oosten te begrijpen
Of het nu gaat over het conflict tussen Israël en Palestina, de spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië, de moeilijkheden rond het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie, of oorlogen in Syrië en Jemen: het Midden-Oosten komt bijna dagelijks in het nieuws. De situatie in de regio lijkt dag in, dag uit complexer te worden. Waarom licht niemand eens toe hoe de vork in de steel zit?
Voor vrouw en kind
Dina Sanson, de eerste politievrouw (1868-1929)
Dina Sanson was een vrouw van de praktijk. Ze maakte als eerste politievrouw in Nederland een einde aan het bestaan van zogenaamde engeltjesmakerijen, kosthuizen waar veel kinderen van ongehuwde moeders vroegtijdig aan ondervoeding en verwaarlozing stierven. Steevast zette zij zich voor in de minderbedeelden in de samenleving.