Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 12 | Signalementen week 14 >>>
Selectie week 13 (2020)
De Pilgrim Fathers. Van Leiden naar het beloofde land, 1620
Pilgrim Fathers van Frans Verhagen vertelt het historische verhaal van de reis met de Mayflower. Leiden, 1620. Een groep elf jaar eerder uit Engeland gevluchte puriteinen maakt zich zorgen: hoe kunnen zij hun geloof zuiver houden in het libertijnse Nederland? Ze besluiten de oceaan over te steken, om in de Nieuwe Wereld een nieuw bestaan op te bouwen. Voor de oostkust van de huidige Verenigde Staten ondertekenen 41 van de kolonisten het Mayflower Compact, waarin ze bepalen een gemeenschap met zelfbestuur op te richten. Frans Verhagen vertelt in Pilgrim Fathers op toegankelijke wijze het intrigerende verhaal van de vlucht, de oversteek, het leven in de VS en de mythische rol van deze ‘eerste kolonisten’ in New England.
Voorpublicatie: Van Leiden naar het beloofde land (1620)
Meer informatie / bestellen
De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog
Het verhaal van De Tweede Wereldoorlog in de unieke Bosatlasaanpak. Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog zien op een nieuwe manier. Alle aspecten komen aan bod: van de inval, Jodenvervolging en de bevrijding tot de oorlog in Nederlands-Indië en collaboratie en verzet. In compacte kaartverhalen worden zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld gebracht. In het jaar waarin we vieren dat Nederland al 75 jaar in vrijheid leeft zijn de effecten nog steeds waarneembaar.
Meer informatie / bestellen
Europeanen – Orlando Figes
Het ontstaan van een gemeenschappelijke cultuur
Rond 1900 werden in Europa overal dezelfde boeken gelezen, dezelfde opera’s opgevoerd, dezelfde muziekstukken gespeeld. Via drie centrale personen laat Figes in Europeanen zien dat belangrijke artistieke, technologische en economische ontwikkelingen (trein, telegraaf, fotografie, vrije markt) de verborgen krachten achter de vorming van een Europese cultuur waren.
Bespreking: Het ontstaan van een gemeenschappelijke Europese cultuur
Fragment: Hoe de stoomlocomotief de Europeanen verbond
Meer informatie / bestellen
Een wrang feest. Hoe velen de bevrijding niet overleefden
Een lang verborgen, meeslepend opgetekende geschiedenis over de chaotische dagen en de vele dramatische confrontaties tussen 4 en 8 mei 1945 in bevrijd Nederland. Op 5 mei 1945 leek heel Nederland dan eindelijk officieel bevrijd. Maar de vrede begon niet meteen. Dronken SS’ers schoten in het wilde weg om zich heen. Een verzetsstrijdster werd elders dodelijk getroffen door een kogelregen dwars door haar voordeur. Een onderduikster, die na lange jaren voor het raam naar buiten stond te kijken, werd het slachtoffer van weer een ander vuurgevecht. De schietpartij op de Dam, waarbij 32 mensen omkwamen, is het bekendste tragische incident uit de bevrijdingsdagen.
Meer informatie / bestellen
In de strijd nabij – Bart van Dijk
Nederlandse aalmoezeniers in militaire missies
“In de strijd nabij” onderzoekt de wijze waarop aalmoezeniers bij de krijgsmacht hun identiteit als professional en als gelovige beleven, met name in het licht van hun deelname aan militaire vredesoperaties. Aalmoezeniers nemen deel aan zowel de wereld van de kerk als die van de krijgsmacht. Zij zijn dicht betrokken op, en nemen, met name tijdens vredesoperaties, maximaal deel aan het leven van de militairen van hun eenheid. Ze delen lief en leed met hen. Hoe beleven zij hun professionele rol, en hoe ervaren zij hun deelname aan militaire vredesoperaties?
Voorpublicatie: In de strijd nabij
Meer informatie / bestellen
Opstand van de Georgiërs – Eric Lee
Texel leek de oorlogsjaren vrij rustig te zijn doorgekomen. Gevechten hadden zich vooral elders, op het vasteland, afgespeeld. Maar de maanden april en mei van 1945 zouden te boek komen te staan als de bloedigste oorlogsmaanden in de geschiedenis van het eiland. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, toen de overwinning op nazi-Duitsland onafwendbaar leek, kwam een kleine groep Georgische krijgsgevangenen in opstand. Er volgde een intens bloedige strijd die weken duurde, zelfs tot na de officiële capitulatie van Duitsland.
Meer informatie / bestellen
Bedrieglijk echt – Jona Lendering
In Bedrieglijk echt beschrijft Jona Lendering de wedloop tussen wetenschap en vervalsers in de papyrologie. Veel romantischer dan papyrologie kan wetenschap niet zijn. In een ver land ontdekt iemand een antieke boekrol of wat snippers papyrus en ineens is daar een lang vergeten tekst. Vaak komen de papyri echter van de zwarte markt, zoals het Evangelie van de Vrouw van Jezus, dat enkele jaren geleden veel publiciteit trok.
Artikel: De Artemidorospapyrus. Het verhaal van een vervalsing
Video: Hoe maakt een vervalser een antieke papyrus na?
Meer informatie / bestellen
Ik wil je laten weten dat we er nog zijn
Esther Safran Foer groeide op in een gezin met een verleden dat te verschrikkelijk was om over te spreken. Als kind van ouders die beiden de enige overlevenden uit hun gezin waren, was de Holocaust altijd aanwezig maar nooit bespreekbaar. Het resultaat was een jeugd die werd gekenmerkt door pijnlijke stiltes en constant verdriet. En terwijl Esther carrière maakte, trouwde en drie kinderen kreeg, bleef ze toch altijd zoekende naar sporen van de schimmen uit haar verleden. Als haar moeder op een dag terloops meldt dat Esthers vader voor de oorlog al een vrouw en dochter had die tijdens de Holocaust zijn vermoord, besluit ze op zoek te gaan naar antwoorden.
Meer informatie / bestellen
De Neude. Hart van Utrecht
De Neude, bonzend hart van Utrecht. Van een drassige plek in de Middeleeuwen naar de zomerse terrassen van tegenwoordig – dit boek vertelt het hele verhaal van dit bijzondere plein. De Neude was de plaats waar executies plaatsvonden en lokale politici bij de waterpomp belangrijke zaken bespraken. Nationaal was het plein van belang want prins Maurits dankte er in 1618 de waargelders (huursoldaten) af en keizer Napoleon bezocht er in 1811 de Munt waar onze nationale muntstukken werden geslagen. De Munt maakte plaats voor een groot en imposant postkantoor (architect Crouwel) en in 1961 werd aan het plein het toen hoogste kantoorgebouw van Nederland (De Neudeflat van architect Maaskant) geopend. Ook heeft de Bibliotheek van Utrecht zich in het voormalig postkantoor gevestigd.
Meer informatie / bestellen
De geldjas van Max Nord
In dit boek laat Van Wijnen zien hoe jonge schrijvers, drukkers, schilders, grafici, journalisten en anderen – mannen en vrouwen – de beslissing namen om in het diepste geheim en met gevaar voor hun leven weerstand te bieden tegen de bezetter van hun land. Hij vertelt over het grote verzetshuis op de Michelangelostraat 36-I in Amsterdam, waar mensen als Bob Uriot voor een netwerk van onderduikers zorgden en Fritz Kahlenberg en Tonny van Renterghem op zolder het initiatief namen voor het beroemde fotografenproject De ondergedoken camera.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- De freule en de Führer. Het verhaal van Unity Mitford – Marja Coenradie
- Op verzoek van Hare Majesteit. De oorlog van Wiardi Beckman
- Allemaal wonderen – Museum Catharijne Convent
- Zandvoort. Een kleine geschiedenis van de Grote Prijs van Nederland 1948-2020
- De papegaaien van Moshe – Ineke E. Kievit-Broeze
- Onvoorspelbaar verleden. De Nederlandse oorlog tegen de niet-bestaande vijand…
- De Bijenkorf 150 jaar. De geschiedenis van een iconisch warenhuis – John F.C.M. van Nuenen
- Juristen die schreven en bleven. Nederlandstalige rechtsgeleerde klassiekers –