Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 44) – 2017

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 43 | Signalementen week 45 >>>

Selectie week 44 (2017)

De toren van de Gouden EeuwDe toren van de Gouden Eeuw. Een Hollandse strijd tussen gulden en God Prometheus – € 24.99

Het is het jaar 1645. Amsterdam verkeert op het hoogtepunt van zijn macht. Maar het centrum van de stad ligt er desolaat bij. Naast het oude, aftandse stadhuis staan de geblakerde resten van de Nieuwe Kerk, die in de ochtend van 11 januari in vlammen is opgegaan. De wederopbouw begint direct. Burgemeester Willem Backer wil niet alleen het herstel van de kerk, maar ook een toren van meer dan honderd meter hoog.
Voorpublicatie: Het mysterieuze ontstaan van de Nieuwe Kerk
Meer informatie / bestellen

Kwesties van leven en doodKwesties van leven en dood – Regina Grüter Balans – € 24.95

Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog
Sinds haar oprichting in 1867 was het Nederlandse Rode Kruis nooit zo populair als direct na de tweede Wereldoorlog. Het aantal leden maakte in de maanden na de bevrijding een ongekende groei door. tegelijkertijd kreeg de organisatie de nodige kritiek te verduren. Het Rode Kruis had vervolgde joden en politieke gevangenen – zowel in de concentratiekampen als bij hun terugkeer – in de steek gelaten.
Artikel: Rode Kruis kwam tijdens Tweede Wereldoorlog niet op voor Joden
Meer informatie / bestellen

Eeuwen van duisternis - De christelijke vernietiging van de klassieke cultuurEeuwen van duisternis – Catherine Nixey Hollands Diep – € 22.99

De christelijke vernietiging van de klassieke cultuur
Een duistere, nagenoeg onbekende episode uit de geschiedenis eindelijk blootgelegd: hoe het christendom met geweld probeerde de klassieke beschaving te vernietigen. De vroege christenen waren gewelddadig, militant en tot op het bot onverdraagzaam. Wie zich niet naar het nieuwe geloof voegde werd vervolgd, gemarteld en vermoord. Tempels werden gesloopt, beelden aan stukken geslagen, een grootse literatuur vrijwel volledig vernietigd.
Bespreking: De gewelddadige christenen van het vroege christendom
Meer informatie / bestellen

Het land van Merkel - Frits BotermanHet land van Merkel. Duitsland 2005-2017 – Frits Boterman De Arbeiderspers – € 18.99

In dit boek analyseert Frits Boterman de periode waarin Angela Merkel als bondskanselier van Duitsland een leidersrol in Europa kreeg toebedeeld. Merkel werd geconfronteerd met een reeks crises waardoor Duitsland en Europa zwaar onder druk kwamen te staan: de eurocrisis, het Griekse drama, de annexatie van de Krim en de Russische interventie in Oost-Oekraïne, de vluchtelingencrisis, internationaal terrorisme en de dreigende breuk met Turkije. Welke rol heeft Merkel in deze crises gespeeld en hoe moeten we haar leiderschap beoordelen?
Bespreking: Het land van Merkel
Meer informatie (+ video) / bestellen

Het Big History BoekHet Big History Boek. Een geschiedenis van alles Lannoo – € 39.99

Big History beschrijft onze geschiedenis op een totaal nieuwe manier. Niet alleen de mens, maar het hele universum staat hierbij centraal. Big History staat voor zeer grote geschiedenis. Groot in de zin van ‘heel ver terug’, want ze begint bij de oerknal. Groot ook in de zin van ‘breed’: de geschiedenis wordt vanuit allerlei invalshoeken benaderd – natuurkunde, geologie, biologie, economie… Waar klassieke geschiedenis de schijnwerpers op de mens richt, speurt Big History het hele universum af.
Meer informatie / bestellen

Scheffer - Renan - Psichari (Henk Wesseling)Scheffer – Renan – Psichari Prometheus – € 24.99

De negentiende eeuw kende veel dramatische gebeurtenissen. Grote veranderingen werden ingeluid door vorsten en politici als Karel X, Napoleon III, Clemenceau en Gambetta, maar voor de overgrote meerderheid van de bevolking bleef veel hetzelfde. Terwijl zij in kleine dorpen en gehuchten bleven wonen en ploeterden op het land, bloeide het culturele leven in de steden. In het brandpunt daarvan stonden drie families – Scheffer, Renan en Psichari -, die met elkaar verstrengeld waren door huwelijken en familiebanden.
Bespreking: Het merkwaardige voorval met Renan en het antisemitisme
Meer informatie / bestellen

Muggenzifters en zondebokkenMuggenzifters en zondebokken – Friederike de Raat Nieuw Amsterdam – € 12.99

Spreekwoorden en gezegden uit de Bijbel
Er zijn weinig bronnen waar de mens zo veel spreekwoorden en uitdrukkingen uit heeft geput als uit de Bijbel. Denk aan: de dood in de pot vinden, niet van gisteren zijn, in zak en as zitten. Zelfs een veelgebruikt spreekwoord als ‘wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in’ blijkt afkomstig te zijn uit de Bijbel. De betekenis kennen we wel, maar uit welke bijbelse verhalen komen ze? Aan de hand van spreekwoorden en gezegden neemt Friederike de Raat u mee op een lichtvoetige taalreis door de Bijbel. Wie dit boek uit heeft, weet waar de muggenzifter zijn oorsprong vindt, waar jeremiëren vandaan komt en waarom ‘woekeren met de tijd’ vaak verkeerd wordt gebruikt.
Meer informatie / bestellen

De identiteitscrisis van Zwarte PietDe identiteitscrisis van Zwarte Piet Atlas Contact – € 21.99

Zwarte Piet houdt de gemoederen al jaren bezig. Toch weten de meeste mensen maar weinig over hem. De discussie is vooral gebaseerd op gevoel, en nauwelijks op feiten. In dit boek nemen Jop Euwijk en Frank Rensen de lezer mee in hun zoektocht naar de historische, culturele en sociale achtergrond van Zwarte Piet. Dat levert verrassende inzichten op: dat ruziemaken over het Sinterklaasfeest óók een oer-Nederlandse traditie is, bijvoorbeeld. Of dat Sinterklaas in sommige steden vroeger ook veel wit personeel meenam. In dit boek lees je waar Piet vandaan komt, hoe hij zich ontwikkelde en wat het publiek zoal van hem vindt.
Meer informatie / bestellen

Coalitievorming. Een vergelijking tussen Duitsland en NederlandCoalitievorming. Een vergelijking tussen Duitsland en Nederland Boom – € 34.90

In de naoorlogse periode duurde het vormen van een coalitie na de verkiezingen in Nederland gemiddeld twee keer zo lang als in Duitsland. Waar in Nederland de publieke discussie vooral ging over de vraag hoe de kabinetsformatie werd ingericht, was het proces van coalitievorming in Duitsland doorgaans geen onderwerp van discussie.
Bespreking: Coalitievorming. Een vergelijking tussen Duitsland en Nederland
Voorpublicatie: : Koningin Wilhelmina wilde af van partijstelsel
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 43 | Signalementen week 45 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×