Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 45) – 2017

4 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken, week 45
Nieuwe geschiedenisboeken, week 45

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 44 | Signalementen week 46 >>>

Selectie week 45 (2017)

LinguaLingua. Dwars door Europa in 69 talen Athenaeum – € 19.99

Wat is het verband tussen Jan Smit en een Ferrari? Waarom spreken de Zwitsers zulk raar Duits? Welke taal stierf uit door een explosie, en welke had een bijna-doodervaring? Lingua voert je mee op reis langs meer dan zestig Europese talen. Lingua gáát niet alleen over de talen van Europa, het is ook verschenen in veel ervan. Met elke versie werd het boek rijker, en de allerrijkste is deze aangevulde, herziene, verbeterde, uitgebreide, kortom definitieve editie. Wist u trouwens dat het woord fetisj uit het Portugees komt, en het Engelse woord tackle uit het Nederlands?
Voorpublicatie: Het leven van P.I.E
Meer informatie / bestellen

De presidentiële jaren - Bij de vrijheid begint het pas (Nelson Mandela)De presidentiële jaren – Nelson Mandela Atlas Contact – € 24.99

Bijna vier jaar later verschijnt De presidentiële jaren, de langverwachte opvolger van Mandela’s beroemde autobiografie De lange weg naar de vrijheid. Daarin beschreef hij zijn leven van jongeman tot het moment waarop hij als staatsman Zuid-Afrika ging leiden. De presidentiële jaren vertelt wat daarna kwam: het uitzonderlijke verhaal van Mandela’s presidentschap. Mandela begon in zijn laatste periode als president al te werken aan dit boek, maar kreeg het niet af.
Bespreking: De presidentiële jaren van Nelson Mandela
Voorpublicatie: De transformatie van de staat
Meer informatie / bestellen

The Rolling Stones CompleetThe Rolling Stones compleet. Het verhaal van de 365 songs WBOOKS – € 49.95

50 jaar, 365 songs. The Rolling Stones Compleet vertelt over het verloop van een halve eeuw het hele verhaal van “’s Werelds Grootste Rock & Roll Band”. Van de eerste plaat, met de eenvoudige titel The Rolling Stones, tot aan het back-to-roots bluescoveralbum Blue & Lonesome, onderweg stoppend bij de eigenzinnige, historische platen.
Bespreking: De geschiedenis van alle 365 Rolling Stones-songs
Meer informatie (+ video) / bestellen

Duitsland in het kortDuitsland in het kort Balans – € 19.99

Het Westen is op zijn retour. De Angelsaksische wereld trekt zich terug in fantasieën over de eigen verloren grandeur. Populisten in heel Europa roepen om het hardst dat immigratie en globalisering het werk zijn van een verfoeilijk Systeem, dat wordt gerund door onzichtbare mensen zonder nationale loyaliteit. Vanuit het Kremlin kijkt tsaar Poetin handenwrijvend toe, de Baltische staten huiveren – en iedereen kijkt naar Berlijn. Maar zijn de Duitsers werkelijk ‘wij’, of uiteindelijk toch ‘zij’? Deze vraag heeft hun buren in Europa beziggehouden sinds julius Caesar in 58 voor Christus het begrip Germani muntte.
Meer informatie (+ video) / bestellen

De sigarenfabriek van Isay RottenbergDe sigarenfabriek van Isay Rottenberg Atlas Contact – € 21.99

Isay Rottenberg neemt in 1932 een sigarenfabriek over in het stadje Döbeln nabij Dresden. Niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten een felle campagne voeren. Waarom stapt hij in dit avontuur? En waarom blijft hij als Hitler een half jaar later aan de macht komt? Hella en Sandra gaan op zoek naar het verhaal over zijn verblijf in nazi-Duitsland waarover hun geliefde grootvader, die ze goed hebben gekend, nooit een woord heeft losgelaten. Ze vinden de fabriek terug en binnen ontwaren ze de oude machines. Het stadsarchief bevat een schat aan documenten, zelfs woordelijke verslagen, waarin te lezen is hoe Isay onverschrokken strijd levert om zijn bedrijf te behouden, een strijd die hij tenslotte verliest.
Meer informatie / bestellen

Las mamás belgasLas mamás belgas Lannoo – € 24.99

In 1937 vertrekt een groep jonge, Joodse vrijwilligsters vanuit België naar het door burgeroorlog verscheurde Spanje. Ze willen de Tweede Spaanse Republiek steunen tegen de oprukkende fascistische generaal Franco. Samen met enkele Nederlandse verpleegsters krijgen ze in het militaire hospitaal El Belga niet alleen te kampen met de verschrikkingen van de oorlog, maar ook met de Belgische hospitaaldirectie en de plaatselijke politici die vinden dat verpleegsters zich beter niet met politiek bemoeien. De val van de Spaanse republiek luidt niet het einde van hun verzet tegen het fascisme in.
Meer informatie / bestellen

 Goede bedoelingenGoede bedoelingen. De onvoorziene gevolgen van internationale noodhulp Balans – € 19.99

Ze waren de mascottes van een gruwelijke oorlog. De kinderen van Biafra. Voor het eerst gingen beelden van uitgemergelde kinderen op televisie de hele wereld over. Iedereen was het erover eens: dit mogen we niet laten gebeuren! Van deze actie resten nu, vijftig jaar later, een paar foto’s in een archief. Voor journaliste Marie Louise Schipper het begin van een lange speurtocht. Wie waren deze kinderen? Wat is er van hen geworden?
Meer informatie / bestellen

Kom maar binnen - Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017Kom maar binnen! Zwarte Piet in spotprenten 1871-2017 Verloren – € 27.00

De figuur van Zwarte Piet is sinds 1871 ontelbare keren gebruikt in cartoons en spotprenten. Cultuurhistoricus Jan de Bas analyseerde bijna 1200 van dit soort prenten en laat zien welke betekenis zij hadden in de Nederlandse beeldcultuur. De spotprenten met Zwarte Piet gaan vooral over onderwerpen uit de binnen- en buitenlandse politiek, maar behandelen ook maatschappelijke thema’s. Aan de hand van 135 prenten beschrijft De Bas de ontwikkeling van spotprent en cartoon met Zwarte Piet.
Artikel: Zwarte Piet in spotprenten (1871-2017)
Meer informatie / bestellen

Nijverheid op windkrachtNijverheid op windkracht. Energietransities in Nederland 1500-1900 Verloren – € 39.00

Vanaf 1600 voltrok zich in ons land een ware windmolenrevolutie. Deze maakte het niet alleen mogelijk dat meren werden drooggemalen, maar ook dat mechanisatie in het productieproces op veel grotere schaal werd toegepast. Hiermee begon de zegetocht van een windmolenindustrie die nergens ter wereld haar gelijke had. Zij leverde een essentiële bijdrage aan de uitzonderlijke welvaartsgroei in de Republiek.
Meer informatie / bestellen

KortgekniptKortgeknipt – Kristien Dieltiens Vrijdag – € 22.50

1937, de Spaanse burgeroorlog woedt in alle heftigheid. Angel, een jongen van negen, ontvlucht met zijn familie San Sebastian in de hoop een veilig onderkomen te vinden in Guernica, de heilige stad. Daar woont ook Carmela, een pubermeisje van bijna 14 jaar, die staat te popelen om aan het volwassen leven te beginnen. Maar Guernica wordt op vraag van generaal Franco meermaals gebombardeerd door de Duitsers. De overlevenden besluiten hun kinderen veilig onder te brengen. De wreedheid van de oorlog, het verlies van dierbaren, het aanschouwen en ondergaan van gruwel heeft hen zwaar getekend.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 44 | Signalementen week 46 >>>

×