Nieuwe geschiedenisboeken (week 46) – 2020

4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 45 | Signalementen week 47 >>>

Selectie week 46

TrojeTroje. De avonturen van Odysseus

Met zijn bestsellers Mythos en Helden heeft Stephen Fry de Griekse mythen weer naar onze tijd gehaald. Nu waagt hij zich met zijn derde mythe-boek aan het verhaal van de Trojaanse Oorlog. Nadat Paris de beeldschone Helena heeft weggekaapt naar Troje, trekken de Grieken met een vloot van duizend schepen ten strijde tegen de Trojanen. Het is het begin van een huiveringwekkende strijd, een wrede belegering, die maar liefst tien jaar zal duren.
Meer informatie / bestellen

De middeleeuwersDe middeleeuwers – Leon Mijderwijk & Luit van der Tuuk

Mannen en vrouwen uit de Lage Landen, 450-900
Dit boek werpt nieuw licht op de mensen uit de middeleeuwen. Door wetenschappelijke historisch onderzoek is ons beeld van de middeleeuwen als duistere tijd recentelijk bijgesteld. De vroegmiddeleeuwse monniken zorgden ervoor dat wetenschappelijke en literaire kennis bewaard bleef. Maar het gebrek aan geschreven bronnen uit de periode 500-1000 maakt het lastig ons een beeld te vormen van de belevingswereld van de middeleeuwers.
Fragment: Walburga – Beschermheilige uit de Middeleeuwen
Meer informatie / bestellen

Wie at de eerste oester?Wie at de eerste oester? – Cody Cassidy

Tijdens het schrijven van Wie at de eerste oester? probeerde Cody Cassidy zich te scheren met een scherf van obsidiaan, zoals de uitvinder van ’s werelds eerste scheermes. Ook volgde hij de laatste stappen van een oud moordslachtoffer door de Pyreneeën en de Alpen, brouwde hij bier uit pap en vuurde hij een replica van de eerste pijl-en-boog af. Cassidy woont in San Francisco.
Voorpublicatie: Wie dronk het eerste biertje? (15.000 jaar geleden)
Meer informatie / bestellen

Vikingen - IJzeren eeuwen om de NoordzeeVikingen. IJzeren eeuwen om de Noordzee

Vikingen belicht de turbulente periode in de Europese geschiedenis van twee eeuwen confrontaties met de Vikingen, die in de Lage Landen werden afgesloten met aanvallen op Tiel en Utrecht in 1006/1009. Met een blik die reikt van Byzantium tot Groenland en van de Scandinavische voorgeschiedenis tot de slotakkoorden van de Vikingcultuur in de late middeleeuwen.
Artikel: Confrontaties van mentaliteit en religie in de Vikingtijd
Meer informatie / bestellen

Lachen om LevieLachen om Levie – Ewoud Sanders

Joodse en zwarte personages beschrijven op een manier die we nu etnisch stereotyperend of racistisch zouden noemen: broodschrijver Jan Schenkman was niet de eerste die dat deed. Wel bereikte hij er een groter publiek mee. In 1850 voorzag Schenkman Sinterklaas van een zwarte knecht. In 1854 introduceerde hij Levie Mozes Zadok, een joodse schoenpoetser die met een blackface optreedt als ‘Bosjesman’.
Bespreking: Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)
Meer informatie / bestellen

De wraak van DiponegoroDe wraak van Diponegoro – Martin Bossenbroek

Begin en einde van Nederlands-Indië
In dit boek vertelt Martin Bossenbroek het grote verhaal van het gewelddadige begin én einde van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. In het eerste deel, handelend over de Java-oorlog (1825-1830), legt de mystieke prins Diponegoro het na jaren van massaal en fanatiek verzet af tegen de flegmatieke legercommandant Hendrik de Kock. In het tweede deel, over de dekolonisatieoorlog (1945-1949), bundelt de charismatische, door Diponegoro geïnspireerde nationalistische leider Soekarno met succes alle krachten tegen ‘de laatste landvoogd’.
Meer informatie / bestellen

De verlichte middeleeuwenDe verlichte middeleeuwen – Seb Falk

Wie geleerd heeft dat de middeleeuwen primitieve tijden waren waarin mensen in barbaarse omstandigheden leefden en weinig kennis bezaten, moet deze visie na het lezen van dit boek volledig herzien. Seb Falk toont ons dat de middeleeuwen juist een reeks intelligente, verlichte wetenschappers voortbracht. Monnik John van Westwyk is onze gids op deze reis door de onbekende middeleeuwse wetenschap. Aan de hand van middeleeuwse teksten van zijn hand, laat Falk ons kennismaken met een breed scala aan wetenschappelijke vraagstukken.
Meer informatie / bestellen

Op reis door de aardeOp reis door de aarde – Robert Verhoogt

Onder de grond in de negentiende eeuw
Op 1 november 1755 werd Lissabon getroffen door een verwoestende aardbeving. Waar kwam dit onheil vandaan? De aardbeving leek het einde van de wereld maar bleek het begin van een grote nieuwsgierigheid naar de wereld onder de grond en haar geschiedenis. Deze fascinatie wordt in dit boek beschreven in acht hoofdstukken over aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, ontdekkingen van prehistorische dieren en menselijke voorouders, het opdiepen van delfstoffen, het graven van tunnels en metro’s, en de verbeelding ervan.
Meer informatie / bestellen

JFKJFK – Fredrik Logevall

Kennedy’s jonge jaren in de twintigste eeuw, 1917-1956
Toen John F. Kennedy in 1963 werd vermoord, was hij het staatshoofd van het machtigste land ter wereld. De Verenigde Staten floreerden en JFK had het land door een aantal van de meest hachelijke momenten van de Koude Oorlog geloodst. Kennedy’s razendsnelle opkomst in de politiek, zijn agressieve buitenlandbeleid, zijn betrokkenheid met de burgerrechtenbeweging en zijn charmante persoonlijkheid resulteerden in een bijna mythologische reputatie. Desondanks is de man achter de publieke figuur zelfs decennia na zijn voortijdige dood voor velen nog een enigma.
Meer informatie / bestellen

Het nazisme en complottheorieënHet nazisme en complottheorieën

De paranoïde verbeelding en het Hitler-tijdperk
Alles gebeurt met een reden, niets is wat het op het eerste gezicht lijkt en alle gebeurtenissen zijn het resultaat van geheime streken van kwaadwillende groeperingen die achter de schermen aan alle touwtjes trekken; al deze ideeën zijn zo oud als de geschiedenis zelf. Maar complottheorieën worden de laatste jaren steeds populairder en raken steeds meer wijdverbreid. En dat is het duidelijkst zichtbaar in de verhalen over het Derde Rijk; fabels die al lang geleden ontkracht werden, hebben een tweede leven gekregen, dankzij nieuw bewijsmateriaal en nieuwe invalshoeken.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 45 | Signalementen week 47 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×