Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 8) – 2020

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 7 | Signalementen week 9 >>>

Selectie week 8

Wee de overwonnenenWee de overwonnenen – Alexander van de Bunt

In dit boek vertelt archeoloog Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen deze volkeren vooral door de ogen van de Romeinen, met name via Julius Caesar en Tacitus. Maar wie waren de bewoners van de Lage Landen? Wat waren hun gebruiken? Welke taal spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: waar kwamen ze precies vandaan? Op levensechte wijze beschrijft Alexander van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen.
Voorpublicatie: De Romeinen en de strijdvaardige Kelten
Meer informatie / bestellen

Nog meer 1913Het laatste gouden jaar. Nog meer 1913 – Florian Illies

Vol humor en elegantie beschrijft Florian Illies in Het laatste gouden jaar verhalen uit het jaar 1913. Na het succes van de bestseller 1913 was Illies nog niet uitverteld. Er was simpelweg te veel bronnenmateriaal. Opnieuw dook hij in de geschiedenis en verzamelde nieuwe verrassende, vermakelijke en opmerkelijke momenten uit dit sleuteljaar: Marcel Proust wordt verliefd op zijn chauffeur, Ernest Hemingway begint zijn amateurcarrière als bokser en een Russische prinses verlaat haar familie voor de legendarische Raspoetin, om vervolgens de eerste vrouwelijke militaire piloot in de geschiedenis te worden.
Meer informatie / bestellen

Oefeningen in genot - Herman PleijOefeningen in genot – Herman Pleij

Liefde en lust in de late Middeleeuwen
Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel.
Fragment: “Seks is waarlijk nuttig en bevordert de gezondheid”
Bespreking: Verrommelen, doorwroeten, tutebuken
Meer informatie / bestellen

Terugkeer uit het NoordenTerugkeer uit het Noorden – Maja Wolny

Op het station in Moskou neemt Olga Forys een late trein voor wat een droomreis door Siberië moet worden. De sfeer zit helemaal goed, maar wanneer de wagons leeglopen,
de gsm’s geen bereik meer hebben en de trein lijkt af te wijken van de route, worden Olga en haar medereizigers ongerust. De daaropvolgende gebeurtenissen zullen hun
levens voor altijd veranderen. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog neemt de getalenteerde ingenieur Micha? Forys dezelfde trein naar Siberië. Onder zijn toezicht moet op de rivier de Amoer een van de langste bruggen ter wereld worden gebouwd.
Bespreking: Op en langs het spoor van de Transsiberische spoorlijn
Meer informatie / bestellen

Vergif Een geïllustreerde geschiedenisVergif, een geïllustreerde geschiedenis – Joel Levy

Het gebruik van vergif om te doden – voor moord, executie of zelfmoord – is ons al bekend vanaf de oudheid. En sinds mensenheugenis, lang voor Socrates gedwongen zelfmoord pleegde door de gifbeker met scheerling te drinken, moeten ontelbaar veel mensen, al dan niet per ongeluk, gestorven zijn door het eten van giftige planten of paddenstoelen. Ondanks zijn afschrikwekkend imago is gif soms ook nuttig. Sommige giffen, die zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk zijn, worden namelijk gebruikt in herbiciden en geneesmiddelen.
Meer informatie / bestellen

Vuur en duisternis Het bombardement op DresdenVuur en duisternis. Het bombardement op Dresden

Vuur en duisternis van Sinclair Mckay is een bloedstollende reconstructie van het bombardement op Dresden. Op 13 februari 1945, om kwart voor tien ’s avonds, stegen er 244 Britse bommenwerpers op richting de Duitse stad. Het was het begin van een van de meest destructieve bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. De stad werd volledig verwoest. In de nietsontziende vuurzee zouden die nacht en ochtend in totaal 25 000 doden vallen. McKay beschrijft ook het leven in Dresden voor en na de aanval. Zijn grote kracht is dat hij het verhaal vanuit meerdere perspectieven vertelt.
Meer informatie / bestellen

De onzichtbare maatDe onzichtbare maat – Andreas Kinneging

Archeologie van goed en kwaad
Mateloosheid. Dat is hét kenmerk van de moderne tijd. Die staat daarmee haaks op de grote Europese Traditie, die teruggaat op Athene en Jeruzalem. Want in die Traditie gaat het om de juiste Maat, maathouden, maatvoering, matigheid. De kerngedachte is dat de juiste Maat te vinden is in de werkelijkheid, al is ze niet zichtbaar. Men moet er oog voor hebben. Er is een juiste maat in kleding, een juiste maat in eten en drinken, een juiste maat in werken en ontspannen, in vreugde en verdriet, in vrijheid en gelijkheid, ja, in alles.
Meer informatie / bestellen

Herinneringen van een 'moffenkind'Herinneringen van een ‘moffenkind’

Monika Diederichs is historica en gespecialiseerd in Oral History. Haar onderzoek naar Nederlandse meisjes en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omgingen met Duitse soldaten: ‘Wie geschoren wordt moet stil zitten’, werd in 2006 gepubliceerd. Diederichs tweede boek: ‘Kinderen van Duitse militairen in Nederland’, dat ingaat op de volwassen nakomelingen van Duitse militairen, verscheen in 2012. In ‘Herinneringen van een Moffenkind’, geeft Diederichs, die in Duitsland geboren werd en na de oorlog in Nederland opgroeide, betekenis aan haar zoektocht naar identificatie en aan de discriminatie waar zij mee te maken kreeg.
Meer informatie (+video) / bestellen

Gescheurd jaar 19791979, Het Kantelpunt van de Eeuw – Peter Soetaert

In zijn boek, Gescheurd jaar 1979, schetst historicus Peter Soetaert op verrassende wijze hoe belangrijk het jaar ‘79 is geweest en nog steeds is. Er wordt komaf gemaakt met de klassieke kantelmomenten van de 20ste eeuw: de mei ‘68 beweging en de val van de Muur in ‘89. Met een andere kijkwijze op het verleden brengt hij het jaar ‘79 weer tot leven, en toont hij keer op keer waar het vandaag in ons leven opduikt. Het is 40 jaar geleden en toch vlak op de huid.
Meer informatie (+video) / bestellen

KapitalismeKapitalisme – Theo van de Klundert

Over de dominantie van Kapitaal en de Lange Uitzondering
Sinds de opkomst van het het neoliberalisme in de jaren ’80 zijn de inkomensverschillen groter en is de tegenstelling tussen kapitaal en arbeid weer scherper. Kortom: ook in de eenentwintigste eeuw bepaalt het kapitalisme de inrichting van onze maatschappij. Eigenaren van kapitaal staan tegenover de mensen die arbeid leveren, en zijn in een voortdurende strijd gewikkeld over het aandeel in de opbrengsten uit werk.
Meer informatie / bestellen

Jules Deelder-De zin van het leven ben je zelfJules Deelder – De zin van het leven ben je zelf

‘Een biografie? Over mij? Ik ben toch niet dood?’ Zo reageerde Jules Deelder de afgelopen jaren steevast op de vraag of hij zijn levensverhaal wilde laten opschrijven. Meestal keek hij er vies bij, een blik die hij direct wegspoelde met een stevige slok van zijn lievelingsdrank gin-tonic. Toch is het nu zover. In het jaar dat Jules Deelder vijfenzeventig wordt, een leeftijd waarvan maar weinigen durfden te voorspellen dat hij die zou bereiken, verschijnt voor het eerst een boek over zijn leven. Niet met, maar over Jules.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 7 | Signalementen week 9 >>>

×