Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 7) – 2020

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>

Selectie week 7 (2020)

Hardcore HistoryHardcore History – Dan Carlin

Bekend van de wereldwijd veelbeluisterde podcast Hardcore History. Wie wint er als je het Romeinse leger tegen middeleeuwse troepen zou laten vechten? Wat zouden Julius Caesar en Alexander de Grote met een atoombom hebben gedaan? Wat gebeurt er als de halve wereldbevolking uitsterft, zoals tijdens de pestepidemie? Waren onze grootouders kraniger omdat zij in moeilijker tijden leefden? Zou je huidige woonplaats ooit bekend kunnen staan als het nieuwe Troje? Wat zouden wij doen als we ons in de grootste gebeurtenissen van de geschiedenis zouden bevinden?
Voorpublicatie: Vond de barbaar zichzelf ook een barbaar?
Meer informatie / bestellen

Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervanIk heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan – Ischa Meijer

Samengesteld en ingeleid door Ronit Palache
Het leven van Ischa Meijer ging niet onopgemerkt voorbij. In zijn werk, waarin hij streed tegen hypocrisie en onwaarachtigheid, rekende hij genadeloos af met het verstikkende joodse milieu waaruit hij voortkwam. De eerlijkheid waarmee hij zijn omgeving beschreef werd door velen als schokkend ervaren, maar zorgde ervoor dat de naoorlogse generatie een stem kreeg. Tegenover de geheimtaal die er thuis gesproken werd, zette hij zijn eigen vocabulaire waarmee hij ‘de hele wereld te lijf ging om te demaskeren’. Zijn uitgangspunt: iedereen heeft iets te verbergen.
Meer informatie / bestellen

Al Andalus 711-1494Al Andalus 711-1494

In de achtste eeuw veroveren de moslims het Iberisch schiereiland Spanje. Al-Andalus (Arabisch Spanje) groeit uit tot een zelfstandig kalifaat met een grote welvaart. Drie eeuwen later heroveren de christenen het gebied in een strijd die bekend staat als de ‘reconquista’. Toledo, Cordoba en Sevilla worden één voor één ingenomen. Na ca. achthonderd jaar valt in 1492 het doek definitief voor Al-Andalus als de katholieke koningen Ferdinand en Isabella het emiraat Granada inlijven bij de rest van Spanje.
Fragment: De Arabische Conquista van het Iberisch Schiereiland
Meer informatie / bestellen

Hitlers geheime ArdennencommandoHitlers geheime Ardennencommando – Michiel Janzen

December 1944, de Belgische Ardennen. Günther Schmidhuber, een Duitse paracommando, staat aan het begin van een uiterst geheime en uiterst gevaarlijke opdracht. Hij moet samen met Duitse commando’s de vijandelijke linies infiltreren, verkleed als Amerikaanse soldaat. Maar als de Amerikanen Günthers ware identiteit achterhalen, zullen ze hem executeren als spion.
Bespreking: Hitlers geheime Ardennencommando
Meer informatie / bestellen

Eens ging de zee hier tekeerEens ging de zee hier tekeer – Eva Vriend

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag?
Meer informatie / bestellen

Hydropolitiek - Samenwerking en conflict op zeven zeeënHydropolitiek. Samenwerking en conflict op zeven zeeën

Kanalen worden gegraven om nieuwe zeeverbindingen te maken, artificiële eilanden worden gecreëerd en landen concurreren om toegang tot de havens van eilandnaties en om nieuwe routes langs de smeltende Noordpool. Wat betekenen de verschuivende machtsverhoudingen op zee voor het politieke wereldtoneel? In dit boek analyseert Haroon Sheikh de dynamiek op de wereldzeeën, de relatie tussen land- en zeemachten en tussen water en handel, en het innovatieve karakter van zeemachten.
Bespreking: ‘Einde Atlantisch tijdperk is in zicht’
Meer informatie / bestellen

Diamantkinderen Amsterdamse Diamantjoden en de HolocaustDiamantkinderen – Bettine Siertsema

Amsterdamse Diamantjoden en de Holocaust
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden de Nazi’s plannen om een eigen diamantindustrie op te zetten. Met het oog op de benodigde expertise bleef een groep Joden die werkzaam was in die bedrijfstak met hun gezinnen lange tijd vrijgesteld van deportatie. Toch werden in 1944 ook zij naar Bergen-Belsen gestuurd. Toen het Duitse plan op niets uitliep werden van de ene dag op de andere de mannen en vervolgens de vrouwen afgevoerd naar andere kampen, waar velen omkwamen.
Meer informatie / bestellen

Post uit RuslandPost uit Rusland. 1972-2020 – Laura Starink

In Post uit Rusland beschrijft Laura Starink wat ze heeft zien veranderen in het land, maar wijst ze ook op de echo’s uit het gewelddadige verleden. Als slavist in Leningrad ontdekte Starink de Sovjet-Unie van Brezjnev als een land met twee gezichten: warm, open en grappig aan de keukentafel, maar hard, gesloten en huichelachtig in de buitenwereld. Tien jaar later deed ze als correspondent van NRC Handelsblad verslag van de perestrojka van Gorbatsjov. De Russen roken de vrijheid maar niemand voorzag dat de Sovjet-Unie uiteen zou vallen.
Meer informatie / bestellen

Jarretels voor een seriemoordenaarJarretels voor een seriemoordenaar – Loes Leeman

Als 15-jarig meisje valt Loes Leeman voor de charmes van de Utrechtse ladykiller Hans van Zon. Zich niet bewust van de gruwelijke moorden die hij pleegt bedelt ze om zijn aandacht en een ritje achter op z’n scooter. In 1967 wordt de dan 25-jarige Van Zon gearresteerd op verdenking van viervoudige moord. Tijdens een geruchtmakend proces bekent Hans van Z. zijn beestachtige daden en verklaart: ‘te moorden voor de kick’. De president van de rechtbank meent: ‘De verdachte slachtte mensen als konijnen’, en veroordeelt Van Z. tot een levenslange gevangenisstraf.
Meer informatie / bestellen

Kijk omhoog Prachtige koepels, gewelven en plafondsKijk omhoog. Prachtige koepels, gewelven en plafonds

Kijk omhoog – prachtige koepels, gewelven en plafonds biedt een geïllustreerd overzicht van de meest spectaculaire en iconische plafonds ter wereld. Michelangelo’s Sixtijnse kapel in Vaticaanstad, de zwevende nimfen en lotusbloemen in de Senso-Ji tempel in Japan, de rijke kleuren van Marc Chagalls Opéra Garnier in Parijs, de kitscherige bloemenzee van Dale Chihuly in het Bellagio Hotel, kijk in verwondering omhoog naar deze en nog meer uitzonderlijke kunstwerken.
Meer informatie / bestellen

UnspeakableUnspeakable – John Bercow

Toen John Bercow zich op 31 oktober 2019 terugtrok als speaker van het Britse Lagerhuis, was hij een van de bekendste en meest iconische figuren uit de Britse politiek. Tien jaar lang maakte hij vanuit die positie een van de meest koortsachtige periodes van de moderne Britse geschiedenis van dichtbij mee. Hij zat het parlement voor terwijl dat te maken had met belangrijke kwesties als bezuinigingsmaatregelen; de regeringscoalitie met de Conservatieven en de Liberaal-Democraten; en het lastigste probleem- hoe de brexit, ten uitvoer moet worden gebracht.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>

×