Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 8 | Signalementen week 10 >>>
Selectie week 9
Brieven van een bejaard man
Petrarca’s “Brieven van een bejaard man” geven een veelzijdig beeld van het politieke, godsdienstige, literaire en sociale leven in Noord-Italië en bieden een intieme blik op zijn latere jaren. Petrarca (1304-1374) schreef in de laatste jaren van zijn leven vele brieven en stelde daaruit een collectie samen: de ‘Epystole Seniles’. De mooiste en relevantste daaruit zijn in deze uitgave verzameld en vertaald als Brieven van een bejaard man.
Catharina
Eichmann vermoordde zes miljoen Joden, hij redde er twee…
De beeldschone Catharina Brücker is de oudste telg van een succesvolle Joodse kleermakersfamilie uit Rotterdam. Al op jonge leeftijd leren zij en haar broer en zussen hun eigen toekomst te bepalen. Dat wordt onmogelijk gemaakt als de oorlog uitbreekt. Hun Joodse afkomst zorgt er voor dat de nazi’s de jacht op de Brückers openen. Die laten zich echter niet zomaar oppakken en vechten voor hun leven. Ze duiken onder, ontsnappen na arrestaties, raken elkaar kwijt en belanden in verschillende kampen.Artikel: Frank Krake over zijn zoektocht naar het oorlogsverhaal van Catharina Brücker
Cleopatra
Het leven van een legendarische koningin
In dit boek scheidt Dick Harrison feit van fictie en lukt het hem om Cleopatra, de laatste Ptolemaeïsche vorst van Egypte, dichterbij te brengen; als koningin, als politica, als moeder van vier kinderen, als vrouw. Want ondanks haar illustere reputatie is er maar weinig dat we zeker weten over Cleopatra, haar leven, haar denkwereld en haar uiterlijk. Wat we wel weten is opgetekend door Romeinse vijanden en daarmee gekleurd.Fragment: Assertieve tienerkoning Cleopatra maakte het zichzelf erg moeilijk
De hartenjager
Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero
Het leven van Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) was kort maar ongekend vruchtbaar: hij schreef honderden gedichten en liederen die tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur behoren, en meer dan tien toneelstukken die nog altijd sprankelen van leven. Zijn kluchten, het blijspel Moortje en vooral de onweerstaanbare Spaanschen Brabander hebben door de eeuwen heen vele duizenden lezers en toeschouwers onvergetelijke uren bezorgd.
De klassieke wereld voor beginners
Geen periode in de geschiedenis is zo belangrijk geweest als de klassieke oudheid. Heel veel van wat wij in de westerse wereld vanzelfsprekend vinden, is terug te voeren op de Griekse en Romeinse tijd. Maar wanneer ons gevraagd wordt hoe dit nou precies zit, moeten we regelmatig het antwoord schuldig blijven. In dit boek wordt in 101 hapklare brokken de invloed van de klassieke wereld op onze tegenwoordige maatschappij uitgelegd, van de goden en heersers tot kunst, filosofie en wetenschap.
De strijd om de stembus
Verkiezingscampagnes vanaf 1848
Hoe voerden politici vanaf het midden van de negentiende eeuw campagne? Zijn er overeenkomsten met de huidige campagnes? Al zo’n 175 jaar gaan Nederlanders naar de stembus om de leden van de Tweede Kamer te kiezen. Aan deze stembusgang gaan campagnes vooraf waarin kandidaten en partijen hun best doen de stem van de kiezer te winnen. Dit boek geeft inzicht in de veranderende organisatie en dynamiek van de verkiezingscampagne, de middelen die door partijen worden ingezet om hun boodschap aan de kiezer over te brengen en de rol die de media spelen.
Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen (VIII)
In Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen, deel 8, geven Jan Buisman en Sebastiaan Cobelens een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden, in de periode 1825-1850. Het is het nieuwste deel van de hoog gewaardeerde reeks, die Buisman (1925-2024) in de jaren negentig begon, waarin hij vanuit verschillende bronnen het weer van jaar tot jaar reconstrueert.
Kookboek van de Lage Landen
Vijfhonderd jaar Nederlandse recepten
Nederland geen interessante culinaire geschiedenis? Zeker wel! Al in de middeleeuwen werd er voortreffelijk gekookt in de Lage Landen, rijkelijk gekruid met specerijen uit de Oost. De 18e-eeuwse keukenmeiden wisten zowel hoe ze een smakelijke dagelijkse maaltijd als een luxe diner op tafel moesten zetten. En eind 19e eeuw spanden leraressen van de nieuw opgerichte kookscholen zich in om ook de armere stads- en plattelands-bewoners aan een smakelijke en vooral gezonde maaltijd te helpen.
Land van het grote sterven
Hoe Rusland de westerse logica tart
Land van het grote sterven biedt een diepgaand inzicht in het Rusland van Vladimir Poetin, een land dat de wereld keer op keer verrast met onverwachte strategische wendingen. De invasie van Oekraïne vormt het dieptepunt van een kwarteeuw van Poetins bewind, waarin bewuste strategieën, toevalligheden, successen en nederlagen samenkomen. De oorlog fungeert daardoor als een spiegel die de huidige toestand van Rusland toont en uitvergroot.
Zin van de dag
In de chaotische tijd waarin we leven, vervult filosofie de rol die religie lang heeft gehad. Levenswijsheden van andere mensen kunnen houvast bieden hoe te denken en hoe te leven. In dit boek serveert Stine Jensen 75 bekende en minder bekende inspirerende oneliners, van Dolly Parton tot Hannah Arendt en van Erasmus tot Boudewijn de Groot.
Meer geschiedenisboeken:
- Al onze helden liggen hier. Verhalen van het Marsveld – Phaedra Werkhoven
- De Wadvaarders – Addo van der Eijk & Rob Leemans
- Het Eiland van Rolvers – Astrid van Schoonacker-de Groot
- Land van dochters (roman) – Evi Hanssen
- Op reis met prinses Marianne. Een pelgrimage naar het Heilige Land en een vakantietochtje in Silezië – Kees van der Leer & Marieke Spliethoff
- Takkenhoogte. Geïnspireerd door Hercules Segers – Han van Hagen
- Vrijuit. Over Rusland en de liefde voor een land die niet wederzijds bleek te zijn – Iris de Graaf