De Nimrud-lens – Een 3000 jaar oud stuk kwarts

1 minuut leestijd
De Nimrud-lens in het British Museum (CC BY-SA 4.0 - Geni - wiki)
De Nimrud-lens in het British Museum (CC BY-SA 4.0 - Geni - wiki)

De Brits oudheidkundige Austen Henry Layard vond in 1850 in de ruïnes van de Assyrische stad Nimrud een bijzonder stuk kwarts van maar liefst drieduizend jaar oud. Dit historische object is tegenwoordig bekend als de Nimrud-lens (of Layard-Lens).

Of het object daadwerkelijk als lens is gebruikt is overigens niet bekend. Het kan ook zijn dat het stuk kwarts geen praktisch nut had en bijvoorbeeld gebruikt werd in een sieraad. Het object stamt uit de periode tussen 721 en 705 v.Chr. en wordt algemeen beschouwd als de oudste lens ter wereld, of hij nou als zodanig gebruikt is of niet. De lens heeft een diameter van 38 millimeter en is 23 millimeter dik.

De Italiaanse wetenschapper Giovanni Pettinato opperde ooit dat de Nimrud-lens gebruikt kan zijn in een vroege telescoop. Dit zou dan gelijk verklaren hoe de Assyriërs aan hun kennis over het heelal kwamen. Deze uitleg wordt door de meeste kenners echter verworpen. De lens zou voor bestudering van het heelal weinig nut gehad kunnen hebben. Tegenwoordig is de lens te bewonderen in het British Museum in Londen.

Ook interessant: De geschiedenis van de bril – Oplossing voor slecht zicht
…of: Austen Henry Layard (1817-1894) – Ontdekker van Nineveh
Overzicht van Boeken over de Oudheid (tot 500)

Bronnen

-https://www.britishmuseum.org/research/collection_online/collection_object_details.aspx?objectId=369215&partId=1
-https://en.wikipedia.org/wiki/Nimrud_lens

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×