NIOD niet blij met verhuisplannen

NIOD in Amsterdam
NIOD in Amsterdam
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) maakte vrijdag bekend dat het NIOD samen met enkele andere instituten in 2015 verhuist naar het gebouw van het KIT in Amsterdam. Het NIOD heeft “met grote zorg” kennis genomen van dit besluit.


De KNAW maakte een jaar geleden bekend zes van haar instituten te willen samenvoegen tot een zogenaamd Humanities Center. Naast het NIOD zijn het Meertens Instituut, Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis (ING), het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) en het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) betrokken bij deze reorganisatie.

Eerder was er sprake van dat het NIOD gesplitst zou worden. Het archief zou op de Herengracht in Amsterdam blijven terwijl de onderzoekers naar een andere locatie moesten verhuizen. Na protest van het NIOD ging dat niet door.

Maatschappelijke functie

Op de nieuwe locatie kunnen volgens de KNAW zowel archief als medewerkers gehuisvest worden. Het NIOD ziet de verhuizing echter niet zitten.

- advertentie -

We vragen ons af welke winst er voor het NIOD is te boeken door gemeenschappelijke huisvesting met instituten die heel andere missies en wetenschappelijke achtergronden hebben. We werken al jaren samen met een breed scala aan partners in binnen- en buitenland die zich bezighouden met oorlog, Holocaust en genocide. Het NIOD wil die maatschappelijke functie verder uitbouwen en ziet niet in waarom dat in het KIT beter kan dan op de huidige locatie van het NIOD.

Volgens het instituut heeft het plan van de KNAW een gebrekkige financiële onderbouwing. Zo zou er geen busniessplan zijn dat aantoont welke winst er met de verhuizingsoperatie wordt geboekt. Het NIOD:

Opvallend is dat de service- en huurkosten van het KIT hoger zijn dan de huidige kosten van de instituten die in het KIT zullen worden gehuisvest.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: