NIOD uit samenwerkingsverband KNAW

NIOD in Amsterdam
NIOD in Amsterdam
Er komt géén groot wetenschappelijk instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in het gebouw van het oude tropeninstituut (KIT) en het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) maakt niet langer deel uit van het zogenaamde Humanities Center. De KNAW heeft dat maandag bekendgemaakt.


De KNAW maakte een jaar geleden bekend zes van haar instituten te willen samenvoegen tot een zogenaamd Humanities Center. Naast het NIOD zijn het Meertens Instituut, Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis (ING), het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) en het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) betrokken bij deze reorganisatie.

Het NIOD zag de verhuizing naar het KIT echter niet zitten en stelde dat het plan een gebrekkige financiële onderbouwing had. Zo was er volgens het instituut bijvoorbeeld geen businessplan dat aantoonde welke winst er met de verhuizingsoperatie zou worden geboekt. De KNAW:

“De afgelopen tijd werd steeds duidelijker dat het NIOD zijn eigen koers wenst te varen en op zijn huidige locatie wil blijven.”

Deze week is daarom besloten dat het NIOD niet langer deel uitmaakt van het Humanities Cluster. Het cluster zal daardoor bestaan uit vijf in plaats van zes instituten en de keuze voor huisvesting voor het cluster wordt heroverwogen. De overgebleven instellingen willen nog wel samenwerken. De komende maanden wordt gezocht naar een andere gezamenlijke huisvesting in Amsterdam.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: