Week van de koloniale geschiedenis

Onbekend werk ontdekt onder portret Francisco Goya

Afb: Rijksmuseum Amsterdam
Met behulp van een nieuwe onderzoeksmethode is een onbekend portret ontdekt onder een meesterwerk van de achttiende-eeuwse Spaanse kunstschilder Francisco Goya (1746-1828). Dat meldt het Rijksmuseum in Amsterdam.

De ontdekking werd gedaan op het werk Portret van Don Ramón Satué, het enige schilderij van Goya in Nederland. Met behulp van een nieuwe techniek, de zogenaamde Scanning Macro X-ray – Fluorescence Spectrometry, kwam een verborgen portret aan het licht. Volgens het Rijksmuseum is dit portret vrijwelzeker ook geschilderd door Goya.

- advertentie -

De nieuwe onderzoekstechniek is ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen en de TU Delft. Deze techniek heeft dus aangetoond dat Goya zijn portret van de Spaanse rechter Ramón Satué over een ander portret heeft geschilderd. Het Rijksmuseum:

Op basis van de onderscheidingen die zijn kostuum sieren weten we zeker dat deze man tot de hoogste rang van een ridderorde behoorde die was gesticht door de toenmalige koning van Spanje, Joseph Bonaparte, broer van Napoleon. Het verborgen portret is dus dateerbaar tussen 1809 en 1813. Goya’s portret van Satué, is gesigneerd en gedateerd in 1823.

Wie Goya tussen 1809 en 1813 op het doek portretteerde is niet bekend, maar het gaat waarschijnlijk om een Franse generaal. Mogelijk is het zelfs een portret van de Spaanse koning Joseph Bonaparte.

Portret van Don Ramón Satué is momenteel te zien in Boymans van Beuningen in Rotterdam.

Lees ook: ‘Verborgen’ schilderij Van Gogh onthuld

VPRO’s Labyrint over de ontdekking:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: