Week van de koloniale geschiedenis

Onbekende video Elfstedentocht 1941 opgedoken

Afb: Still YouTube
In Amerika is onlangs onbekend filmmateriaal van de Elfstedentocht van 1941 opgedoken. Het materiaal is door het Fries Film Archief inmiddels gedigitaliseerd.

Het gaat om een 8-mm film die door de Sneker amateurfilmer Piet Wagter (1906-1995) werd gemaakt. Deze Fries emigreerde in 1952 met zijn gezin via Canada naar de Verenigde Staten waar hij een handel in kunstbloemen opzette.

Er zijn een flink aantal 8-mm films opgedoken die tussen 1934 en 1950

- advertentie -door de Fries werden gemaakt. Volgens het Fries Film Archief was Wagter een begenadigd cineast:

Zijn films bevatten prachtige beelden van het stadsleven in Sneek en de bloemisterij. De vader van de filmer was een verwoed sportvisser. Dit levert unieke naoorlogse beelden op van vader en zoon die de trein naar Stavoren nemen om daar op dijk en pier te vissen.

Meest opvallend zijn de beelden die Wagter maakte van de Elfstedentocht van 6 februari 1941. Naast wedstrijdbeelden zijn er ook beelden waarop enkele hoge Duitse officieren te zien zijn. Wat het Fries Film Archief betreft maakt met name Wagters professionele verslag van de wedstrijd, inclusief de aankomst van winnaar Auke Adema, de film van grote historische waarde.

De archiefdienst heeft de films van Wagter inmiddels gedigitaliseerd. Ze zijn binnenkort online te vinden in de catalogus van het archief. De Elfstedentocht-film is momenteel al via YouTube te bekijken.

De Elfstedentocht van 1941, gefilmd door Piet Wagter:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: