Onder een grote obelisk op de Piazza Lauro De Bosis in Rome blijkt een verborgen boodschap te liggen van de Italiaanse fascisten. Het gaat om een Latijnse tekst over Mussolini’s Italië, bestemd voor een publiek in de verre toekomst. Dat hebben Bettina Reitz-Joosse van de Rijksuniversiteit Groningen en en Han Lamers van de KU Leuven ontdekt.
De zogenaamde ‘Codex Fori Mussolini’ werd in 1932 verstopt bij de bouw van de obelisk en blijkt daarna al snel in vergetelheid te zijn geraakt. Reitz-Joosse en Lamers herontdekten de tekst, vertaalden hem en hebben de geschiedenis ervan beschreven.
Volgens de onderzoekers was de tekst vooral bedoeld voor een toekomstig publiek. De tekst vertelt de geschiedenis van het Italiaanse fascisme volgens de fascisten zelf. Volgens de tekst staat Italië na de Eerste Wereldoorlog aan de rand van de afgrond. Mussolini verschijnt door goddelijk ingrijpen en maakt het land met zijn bovenmenselijke gaven weer succesvol. De tekst werd op perkament geschreven en verfraaid in een destijds beroemd atelier in Rome.
Latijn
De originele ‘Codex Fori Mussolini’ ligt nog steeds onder de 300 ton wegende obelisk op het Foro Italico, aan de Tiber. Dankzij publicaties uit de jaren dertig wisten de onderzoekers echter toch te achterhalen wat er in de tekst staat. De 1200 woorden tellende tekst is volgens hen onder meer bijzonder omdat hij helemaal in het Latijn geschreven is. Volgens de onderzoekers heeft de keuze voor het Latijn een bijzondere betekenis.
“Door in het Latijn te schrijven refereren de Italiaanse fascisten naar het Romeinse rijk dat zij wilden herstellen. Tegelijkertijd beschouwden zij het Latijn ook als eeuwige taal die bij uitstek geschikt was om met lezers in de toekomst te communiceren.”
Beeld Mussolini
Met de tekst zouden de fascisten het beeld van Mussolini ook voor de toekomst hebben willen manipuleren. Helemaal onbekend was de tekst niet. Na plaatsing van de obelisk verscheen hij nog in drie “hele obscure” bronnen, zo vertelt Reitz-Joosse aan de NOS.
“De auteur plaatste de tekst onder meer in een tijdschrift voor leraren en in een nieuwsbrief van de fascistische jeugdbeweging. Daarbuiten hebben we de tekst nooit ergens anders gezien.”
Volgens de onderzoekers, die een boek hebben gepubliceerd over het onderwerp, werd de tekst vermoedelijk bedacht door Renato Ricci, leider van de fascistische jeugdorganisatie. Een classicus stelde de tekst vervolgens op.
Lees ook: Benito Mussolini (1883-1945): “Il Duce”, dictator van Italië
Boek: Mussolini, biografie