Oog op de Oudheid 2019

De Oudheid is een fascinerende tijd en de oudheidkundige disciplines zijn al even fascinerend. Om ook dat te tonen, organiseerde het Rijksmuseum van Oudheden in 2018 voor het eerst “Oog op de Oudheid”. Vier avonden lang vernam u wat onderzoekers nu eigenlijk doen. Omdat dat een succes was, zijn er in 2019 opnieuw vier avonden, gewijd aan het thema DATA en onder hetzelfde motto als vorig jaar: “Geen weetjes maar wetenschap”.

Elke avond “Oog op de Oudheid 2019” begint om 19:30 (zaal open 19:00), wordt ingeleid door brandende journalistenvragen van Marcel Hulspas, kent een pauze met “antieke” wijnen van Eet!Verleden en sluit met een korte discussie tot 22:00 onder leiding van presentator Richard Kroes.

Dinsdag 2 april: Oog op oude teksten

Antieke literaire teksten zijn overgeleverd in middeleeuwse handschriften vol kopiistenfouten. Gerard Boter (VU) legt uit hoe filologen die fouten gebruiken om de oorspronkelijke tekst zo goed mogelijk te reconstrueren en Tazuko van Berkel (LEI) vertelt dat het desondanks toch redelijk problematisch is. Wat zijn data eigenlijk? Is er wel een grens met interpretatie?

Dinsdag 9 april: Oog op migratie

Dankzij het nieuwe onderzoek naar isotopen en antiek DNA is er een stortvloed aan nieuwe informatie over de oude wereld, die ons in staat stelt migratie te documenteren. Tegelijk zijn die nieuwe gegevens ook niet zonder problemen. Lisette Kootker (VU) beschrijft het isotopenonderzoekRens Tacoma (LEI) vertelt over de mogelijkheden en problemen in de historische interpretatie van de nieuwe data.

Dinsdag 16 april: Oog op digitale data

De brute rekenkracht van computers schept nieuwe mogelijkheden om informatie uit ruwe data te distilleren. Miko Flohr (LEI) bestudeert de antieke economie, experimenteerde met data-analyse en stelt de vraag wat digitalisering tot nu toe heeft opgeleverd, Mladen Popović (RUG) houdt zich bezig met de Dode Zee-rollen en werkt samen met andere onderzoekers aan een AI-programma om de computer de hand van antieke kopiisten te laten herkennen en handschriftstijlen te laten onderscheiden.

Dinsdag 23 april: Oog op de toekomst

De wetenschappelijke neiging tot scoren is schadelijk voor onze kennis van het verleden. Lucas Petit (RMO) beschrijft overdreven archeologische claims die veel aandacht krijgen terwijl de retractie wordt genegeerd, Jona Lendering beschrijft dat het in een overaanbod aan nieuwe data noodzakelijk is te selecteren – en dat het gevaar van manipulatie levensgroot is.

Bezoek voor kaarten en meer informatie www.rmo.nl

~ Jona Lendering

Jona Lendering is historicus, webmaster van Livius.org en docent bij Livius Onderwijs. Hij publiceerde verschillende boeken. Zie ook zijn blog: mainzerbeobachter.com

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: