Het NIOD gaat op zoek naar de honderd meest bijzondere foto’s van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hiervoor wordt deze week een actie gelanceerd. “Nu de jaren van oorlog en bezetting steeds verder van ons af komen te staan zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken”, aldus het onderzoeksinstituut.
De zoektocht naar de honderd meest bijzondere foto’s van de Tweede Wereldoorlog start in de provincies en wordt deze week officieel ingeleid door de commissarissen van de Koning met het tonen van een eerste foto-vondst uit eigen provincie. Deze foto wordt gepresenteerd in context van haar bijzondere betekenis tijdens een officieel persmoment voor de regionale omroepen.
Gedurende twee maanden gaan de provincies hierna op zoek naar oorlogsfoto’s. Erfgoedinstellingen, historische verenigingen en oorlogs- en verzetsmusea raadplegen hun fotocollecties, terwijl inwoners uit de provincie gevraagd worden hun fotoalbums door te nemen op aansprekende fotokiekjes. Behalve historische opnames van Nederland in oorlogstijd worden ook beelden geselecteerd van Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Tentoonstelling
In januari zal iedere provincie haar keuze van vijftig oorlogsfoto’s presenteren. Deze beelden vormen gezamenlijk de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie. Vervolgens zal een divers samengesteld burgerforum een keuze van honderd foto’s op nationaal niveau maken: de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Op 31 maart 2020 zal een tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s (zowel fysiek als online) bekend gemaakt worden. Website van het project: in100fotos.nl
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog