Openbaarheidsdag bij Nationaal Archief

1 minuut leestijd

Openbaarheidsdag 2012
Er zijn dinsdag weer een groot aantal archiefstukken vrijgekomen. Net als voorgaande jaren is de eerste dinsdag van het jaar voor het Nationaal Archief namelijk een bijzondere dag. Het archief noemt deze dag Openbaarheidsdag omdat vanaf dan een groot aantal voorheen geheime documenten openbaar zijn.

In 2012 schuift de zogenaamde openbaarheidsgrens weer een jaartje op. Het Nationaal Archief:

“Dat betekent dat voor archieven die na vijftig jaar openbaar worden, de grens nu op 1961 komt te liggen. Voor archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar valt het jaar 1936 vrij.”

Dit keer zijn er onder meer stukken vrijgekomen over de onafhankelijkheid van Nieuw-Guinea in 1962 en over de kabinetscrisis van 1961-1962. Daarnaast zijn er authentieke bronnen over Nederlanders tijdens de Spaanse burgeroorlog in 1936 vrijgekomen. De documenten zijn sinds dinsdag 3 januari in te zien op de studiezaal van het Nationaal Archief.

Volgens de archiefwet van 1995 worden archieven van overheidsinstanties normaal gesproken na twintig jaar openbaar. Vanwege de privacy, het landsbelang of onevenredige gevolgen voor derden kunnen sommige archieven echter van overheidswege langer gesloten blijven. Na een afgesproken termijn worden deze archieven alsnog vrijgegeven.

Tijdens de Openbaarheidsdag 2012 zijn ook een aantal persoonlijke archieven beschikbaar gekomen voor onderzoek. Het Nationaal Archief:

“Het archief van oud-Kamerlid en minister Dolf Joekes (1885-1962) is daar een van. Nu kunnen wij de brieven in zijn archief lezen, die hij schreef in interneringstijd in onder meer Sint Michielsgestel en Buchenwald.”

De vrijgekomen documenten zijn sinds dinsdag 3 januari in te zien op de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag.

Lees ook: KB en Nationaal Archief gaan fuseren

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×