Oranjezaal paleis Huis ten Bosch twee maanden langer open

De Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch in Den Haag blijft tot en met 30 december te bezichtigen. Door deze verlenging kunnen nog eens 23.000 mensen een rondleiding in de zaal krijgen. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft dat maandag bekendgemaakt.

Aanvankelijk zouden de rondleidingen na 1 november stoppen. Gratis kaarten zijn te reserveren via de website www.bezoekdeoranjezaal.nl. Steeds zijn kaarten voor een periode van twee weken te boeken.

Rondleidingen

Sinds begin september verzorgt het Rijksvastgoedbedrijf elke dag rondleidingen in de Oranjezaal. Op maandagmiddagen tien groepen van ongeveer twintig mensen, op dinsdag tot en met zondag 22 groepen per dag.

Om te voorkomen dat er lege plaatsen over blijven doordat mensen met een kaart toch niet komen, geeft het Rijksvastgoedbedrijf meer kaarten uit dan er plaatsen zijn. Daardoor worden alle plaatsen benut; soms zijn de groepen zelfs iets groter dan 20 personen.

- advertentie -

Frederik Hendrik
Frederik Hendrik
Oranjezaal

De Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch is een uniek ensemble van schilderingen uit de Gouden Eeuw. In opdracht van Amalia van Solms werkten in de jaren 1648-1652 onder regie van de architect-schilder Jacob van Campen twaalf kunstenaars aan tientallen doeken, panelen en gewelfschilderingen. Het geheel vormt een eerbetoon aan haar kort daarvoor overleden echtgenoot, stadhouder prins Frederik Hendrik.

De tijdelijke openstelling van de Oranjezaal is mogelijk doordat paleis Huis ten Bosch nu niet in gebruik is. Er worden voorbereidingen getroffen voor groot onderhoud en renovatie. De renovatie begint na de jaarwisseling en duurt ongeveer drie jaar. Daarna wordt het gebouw het woon- en werkpaleis voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun kinderen.

De Oranjezaal is tussen 1998 en 2001 al gerestaureerd. Daardoor is het nu mogelijk die zaal te bezoeken. De rest van het paleis is niet toegankelijk.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: