Oranjezaal paleis Huis ten Bosch twee maanden te bezichtigen

Kaarten sinds vandaag te bestellen

De Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch in Den Haag is vanaf maandag 7 september tot en met zondag 1 november bij hoge uitzondering toegankelijk voor het publiek. Gratis toegangskaarten zijn vanaf vandaag online te bestellen.

Er zijn in totaal 25.000 kaarten beschikbaar en het is een kwestie van ‘wie het eerst komt’. De eerste twee weken zijn inmiddels helemaal uitverkocht. Binnenkort komen er kaarten vrij voor andere weken.

De tijdelijke openstelling van de Oranjezaal is mogelijk doordat paleis Huis ten Bosch nu niet in gebruik is. Er worden voorbereidingen getroffen voor groot onderhoud en renovatie. Daarna wordt het gebouw het woon- en werkpaleis voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun kinderen. De Oranjezaal is tussen 1998 en 2001 al gerestaureerd. Daardoor is het nu mogelijk die zaal te bezoeken. De rest van het paleis is niet toegankelijk.

Twee jaar geleden was in Den Haag nog een replica van de ontvangstruimte in het toekomstige woon- en werkpaleis van koning Willem-Alexander te vinden en die tentoonstelling trok duizenden bezoekers.

- advertentie -

Nagedachtenis Frederik Hendrik

De centrale “Oranjezaal” in Huis ten Bosch vormt de kern van de nagedachtenis aan stadhouder Frederik Hendrik. De kunstwerken in deze beroemde zaal werden tussen 1648 en 1651 gemaakt door een aantal schilders die daartoe waren geselecteerd door Jacob van Campen en Constantijn Huygens in samenwerking met de weduwe van Frederik Hendrik, Amalia van Solms.

De bijzondere is zaal is sinds enige tijd ook via Google Street View te bezoeken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: