Oude Woudagemaal in werking gesteld

Woudagemaal bij Lemmer – Foto: RCE
Het ruim negentig jaar oude Woudagemaal bij Lemmer is vanwege de hoge waterstand in werking gesteld. Naar verwachting zal het gemaal de hele week draaien.

Het Woudagemaal is een van de negen Nederlandse werelderfgoederen en het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Eerder dit jaar verleende het rijk nog bijna twee miljoen subsidie voor de restauratie van het gemaal. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Vanwege extreem waterstand besloot waterschap Friesland afgelopen weekend om zowel het Hooglandgemaal in Stavoren als het Woudagemaal in Lemmer overtollig water uit de Friese boezem

- advertentie -naar het IJsselmeer te laten pompen.

Omdat het beroemde Woudagemaal onder stoom is, kunnen bezoekers tot vrijdag vijf uur het werkende gemaal komen bekijken. De afgelopen dagen was de toestroom al enorm en was er zelfs sprake van wachtrijen. Twee jaar geleden draaide het Woudagemaal voor het laatst vanwege weersomstandigheden.

Het Woudagemaal is vernoemd naar Dirk Frederik Wouda (1880-1961), een voormalig hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Friesland. Hij ontwierp het gemaal in de stijl van de Amsterdamse School. De schoorsteen van het gemaal is maar liefst zestig meter hoog.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: