‘Oudste dorp van Europa gevonden in Bulgarije’

De nederzetting – Nationaal archeologisch instituut Bulgarije
Archeologen hebben in Bulgarije resten gevonden van wat ze een ‘prehistorisch dorp’ noemen. De vondst werd gedaan in het oosten van Bulgarije. Het zou gaan om het ‘oudste dorp van Europa’.

De archeologen vonden bij Provadia, een plaats bij de Zwarte Zee, onder meer sporen van huizen met twee verdiepingen en resten van toegangspoorten en verdedigingsmuren. Ook zijn er menselijke resten gevonden. Afgaande op de ouderdom van de gevonden verdedigingsmuren zou het dorp gesticht zijn tussen 4700 en 4200 voor Christus.

Volgens Vasil Nikolov, een professor die verbonden is aan het nationaal archeologisch instituut van Bulgarije, zijn de muren drie meter hoog en ongeveer twee meter dik. Hij zegt dat het om de oudst bekende fortificatie uit de Europese prehistorie gaat.

- advertentie -

In het dorp zouden zo’n 350 mensen bij elkaar hebben gewoond. Waarom er zulke grote verdedigingsmuren werden gebouwd voor het vrij kleine dorp is niet helemaal duidelijk. Gesuggereerd wordt dat de bewoners van het dorp handelden in zout. Het gebied is namelijk zeer rijk aan zout en archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er in de buurt van de nederzetting al vanaf ongeveer 5500 voor Christus aan zoutwinning werd gedaan. Zout was in de oudheid zeer kostbaar en het is dus goed mogelijk dat het dorp hier veel rijkdom mee vergaarde.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: