Dark
Light

‘Oudste dorp van Europa gevonden in Bulgarije’

1 minuut leestijd
De nederzetting – Nationaal archeologisch instituut Bulgarije

Archeologen hebben in Bulgarije resten gevonden van wat ze een ‘prehistorisch dorp’ noemen. De vondst werd gedaan in het oosten van Bulgarije. Het zou gaan om het ‘oudste dorp van Europa’.

De archeologen vonden bij Provadia, een plaats bij de Zwarte Zee, onder meer sporen van huizen met twee verdiepingen en resten van toegangspoorten en verdedigingsmuren. Ook zijn er menselijke resten gevonden. Afgaande op de ouderdom van de gevonden verdedigingsmuren zou het dorp gesticht zijn tussen 4700 en 4200 voor Christus.

Volgens Vasil Nikolov, een professor die verbonden is aan het nationaal archeologisch instituut van Bulgarije, zijn de muren drie meter hoog en ongeveer twee meter dik. Hij zegt dat het om de oudst bekende fortificatie uit de Europese prehistorie gaat.

In het dorp zouden zo’n 350 mensen bij elkaar hebben gewoond. Waarom er zulke grote verdedigingsmuren werden gebouwd voor het vrij kleine dorp is niet helemaal duidelijk. Gesuggereerd wordt dat de bewoners van het dorp handelden in zout. Het gebied is namelijk zeer rijk aan zout en archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er in de buurt van de nederzetting al vanaf ongeveer 5500 voor Christus aan zoutwinning werd gedaan. Zout was in de oudheid zeer kostbaar en het is dus goed mogelijk dat het dorp hier veel rijkdom mee vergaarde.

https://youtu.be/ABKh63g9Kzw

×