Dark
Light

Oudste wan van Nederland gevonden in Vlaardingen

Auteur:
1 minuut leestijd
De gevonden wan (Foto ADC ArcheoProjecten)
De gevonden wan (Foto ADC ArcheoProjecten)

Bij opgravingen in Vlaardingen is een wan, een platte mand die gebruikt werd om het kaf van het koren te scheiden, uit het jaar 300 voor Christus gevonden. Volgens Museum Vlaardingen gaat het daarmee om de oudste wan van Nederland.

De vondst is gedaan tijdens werkzaamheden aan het tracé van de Blankenburgverbinding in Vlaardingen. De vondst is extra bijzonder omdat de wan gevonden is in een gebied waar in de ijzertijdmensen op het veen woonden. Museum Vlaardingen:

“Tot voor kort dacht men dat het veen te nat was voor akkerbouw en dat de boeren toen alleen konden leven van de veeteelt. De vondst van de wan toont aan dat deze boeren ook graan hebben verbouwd. De wan is zo goed bewaard gebleven doordat hij op de bodem van een kreek terecht is gekomen waarna hij bedekt is geraakt door een dik kleipakket.”

Een boer scheidt het kaf van het koren met een wan (Jean-François Millet, ca. 1846)
Een boer scheidt het kaf van het koren met een wan (Jean-François Millet, ca. 1846)

Boerderij

In de buurt van de wan zijn ook sporen van een boerderij uit dezelfde periode aangetroffen. Vermoed wordt dat de gebruikers van de wan hier woonden. Volgens archeologen is de boerderij destijds helemaal gesloopt en werd het sloopmateriaal hierna gebruikt om een pad aan te leggen. Al eerder zijn er in Vlaardingen vondsten gedaan van nederzettingen uit de ijzertijd in het veen.

“De vele vondsten wijzen erop dat het veen in de vierde en de derde eeuw een aantrekkelijke plek voor bewoning moet zijn geweest.”

Met een bewoningsdichtheid van 25 tot 35 mensen per vierkante kilometer was het gebied destijds vrij docht bewoond. Omdat het natte veen zorgt voor een goede conservering van de bewoningsresten, is het gebied voor archeologen buitengewoon interessant.

Uitdrukking: Het kaf van het koren scheiden

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×